PVV-lijsttrekker Rotterdam: IT’er die belooft Essalam-moskee te sluiten

Profiel Met IT-consultant Maurice Meeuwissen (48) als lijsttrekker gaat de PVV in Rotterdam bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen de strijd aan met Leefbaar.

De PVV trok eerder deze week de beoogde aanvoerder Géza Hegedüs terug.
De PVV trok eerder deze week de beoogde aanvoerder Géza Hegedüs terug. Robin van Lonkhuijsen

„Rotterdam weer voor Rotterdammers.” Met die woorden presenteerde Geert Wilders vrijdagochtend voor de tweede keer in ruim een week tijd zijn nieuwe lijsttrekker voor de stad. Met IT-consultant Maurice Meeuwissen (48) wil de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar de strijd op de rechterflank aangaan met Leefbaar Rotterdam.

Meeuwissen stond op de eerste versie van de lijst op plek vier. De partij trok echter de beoogde aanvoerder Géza Hegedüs terug nadat er geluidsfragmenten opdoken waarin Hegedüs racistische uitspraken doet. Het lijkt erop dat de PVV met de IT-er dit keer koste wat kost heeft willen voorkomen dat er direct weer een besmet digitaal verleden zou opduiken.

Meeuwissen is er de laatste dagen in ieder geval in geslaagd zijn zichtbaarheid op internet aanmerkelijk terug te dringen. Wie vrijdag op Google zocht op zijn naam vond nauwelijks resultaten. Het Twitter-account van Meeuwissen is, een week nadat het werd aangemaakt, alweer verwijderd. De negen berichten die erop stonden waren voornamelijk retweets van PVV’ers. Het enige dat nog openbaar was, was zijn LinkedIn-profiel, hoewel ook dat gaten vertoont.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders MAURICE MEEUWISSEN - lijsttrekker PVV Rotterdam Rotterdam weer voor de Rotterdammers! https://t.co/sZgrHHPLx9
Lees ook: PVV stelt ambitie bij: niet 60, maar 30 gemeenten

Vrolijke kerel

Een kleine zoektocht levert een wat breder beeld op van de nieuwe lijsttrekker. Meeuwissen bracht een belangrijk deel van zijn jeugd door in Twente, ging vervolgens naar Delft waar hij aan de Technische Universiteit een mastergraad behaalde in het zogeheten Mechanical Engineering. Ook diende hij nog korte tijd in het leger en daar hield hij zich eveneens bezig met ICT.

Meeuwissen had vervolgens een reeks korte aanstellingen bij IT- en servicebedrijven als Tele Train, Telexis en Tieto. Bij die laatste twee moest hij vertrekken nadat zijn contract niet werd verlengd. „Maar niet vanwege narigheid. Het is redelijk standaard bij consultants: die gaan en komen”, zegt een oud-collega bij Tieto die hem omschrijft als „een vrolijke kerel die zijn werk wel goed deed”.

Vrouwen veilig over straat

In 2012 ging de PVV’er volgens zijn LinkedIn-profiel weer terug naar de collegebanken voor een masteropleiding in Healthcare Management aan de Erasmus Universiteit. Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam bevestigt dat Meeuwissen in die tijd een jaar (2013) werkzaam was op de afdeling die ondersteunende ICT-diensten verricht. Daarna is hij als business consultant voor zichzelf begonnen.

Meeuwissen heeft geen noemenswaardige politieke ervaring, maar kent Rotterdam goed, zo meldt de partij. Hij woonde onder meer in Kralingen, Noord en Blijdorp. Zijn belangrijkste verkiezingsbelofte: de sluiting van de Essalam-moskee en het asielzoekerscentrum in Beverwaard. Hij wil „Rotterdam weer teruggeven aan de Rotterdammers”. „De islamitische ideologie moet worden teruggedrongen, vrouwen en homo’s moeten altijd veilig over straat kunnen.”

    • Jorg Leijten