Politie liet ambulances niet door bij steekpartijen Maastricht

Agenten hielden het ambulancepersoneel tegen, omdat er een terreurprotocol van kracht was. Mogelijk volgt er een onderzoek.

Vorige week donderdag vonden er in korte tijd twee steekpartijen plaats in Maastricht. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Bij de twee dodelijke steekpartijen vorige week in Maastricht konden ambulances een tijdlang niet ter plaatse komen. Ze werden tegengehouden door agenten, omdat er een terreurprotocol van kracht was. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie na berichtgeving van De Limburger vrijdagochtend.

De Limburger schrijft dat het terreurprotocol in werking trad omdat een terroristisch motief niet uitgesloten kon worden en de mogelijkheid bestond dat een tweede verdachte nog vrij rondliep. Politiechef Gery Veldhuis laat tegenover de krant weten dat hij overweegt om de inspectie te vragen een onderzoek in te stellen “naar de werking van het protocol en het optreden van de politie”.

Verward persoon

Vorige week donderdag vielen in korte tijd twee doden bij twee steekpartijen in Maastricht. De eerste steekpartij was in de Botsaartstraat. Daar werd bij een ruzie een 46-jarige man doodgestoken, waarna de dader op de vlucht sloeg. Even verderop kwam een 56-jarige vrouw door messteken om het leven. Twee anderen raakten gewond: een man van 50 en de 21-jarige dochter van de overleden vrouw.

Hier vonden de steekpartijen plaats:

De politie kon dezelfde avond nog een verdachte arresteren. Het gaat om een 37-jarige man uit Maastricht. Hij werd aangehouden in “een algemene ruimte” bij een moskee. Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) zei een dag na het incident dat het gaat om een “heel verward persoon”. De politie liet weten dat er “geen enkele reden is om te veronderstellen dat de incidenten een terroristisch motief hebben”.

    • Maarten Back