Peruaanse president Kuczynski overleeft afzettingsmotie

Hij wordt beschuldigd van corruptie. Enkelen van zijn partijgenoten steunden de motie.

Pedro Pablo Kuczynski luistert terwijl zijn advocaat het parlement toespreekt.
Pedro Pablo Kuczynski luistert terwijl zijn advocaat het parlement toespreekt. Foto Reuters/Mariana Bazo

De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski heeft een afzettingsmotie in het parlement overleefd. Zowel politici van de oppositie als een aantal partijgenoten zegden het vertrouwen in hem op vanwege beschuldigingen van betrokkenheid bij het corruptieschandaal rond het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. De motie kwam acht stemmen tekort voor de benodigde tweederde meerderheid, meldt persbureau Reuters.

Kuczynski moest zich vrijdag in een tien uur durend debat verdedigen tegen beschuldigingen dat hij steekpenningen heeft aangenomen, ook toen hij premier en minister van Financiën was onder president Alejandro Toledo, tussen 2001 en 2006. Odebrecht zou miljoenen hebben uitgegeven in Peru om opdrachten binnen te halen. Aan een consultancyfirma van Kuczynski werd omgerekend 660.000 euro betaald, stelde een door de oppositie geleide parlementaire onderzoekscommissie.

De motie waarover vrijdag werd gestemd was ingebracht door Kuczynski’s tegenstrever bij de verkiezingen, Keiko Fujimori. Zij is de dochter van Alberto Fujimori, die een gevangenisstraf van 25 jaar voor mensenrechtenschendingen, verduistering en corruptie uitzit.

‘Ik ben niet corrupt’

De 79-jarige president, een voormalige bankier op Wall Street, ontkent de beschuldigingen, meldt AP. In een half uur durend betoog wees hij op de contracten die zijn betrokkenheid zouden bewijzen en het feit dat zijn handtekening daarop nergens te vinden is. Kuczynski houdt vol dat het gaat om een legitieme overeenkomst tussen twee bedrijven en zegt in zijn functie nooit enig bedrijf bevoordeeld te hebben:

“Ik ben hier om u in de ogen te kijken en u te vertellen dat ik niet corrupt ben en niet heb gelogen.”

Bouwbedrijf Odebrecht gaf in 2016 tegenover het Amerikaanse ministerie van Justitie toe voor 800 miljoen dollar (675 miljoen euro) steekpenningen betaald te hebben in met name Latijns-Amerika. Meerdere prominente politici zijn veroordeeld voor hun rol in het schandaal, onder wie de Ecuadoraanse vicepresident Jorge Glas. De Braziliaanse oud-president Luiz Inacio Lula da Silva heeft beroep aangetekend.

    • Bastiaan Nagtegaal