New York

Kwestie-Jeruzalem: minimale steun bij VN voor VS en Israël

De wereld is het in grote meerderheid niet eens met de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nam donderdag met 128 stemmen tegen negen een resolutie aan die de VS opriep de stap ongedaan te maken. Er waren 35 onthoudingen.

Traditionele Amerikaanse bondgenoten als Duitsland, Japan, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en ook Nederland veroordeelden de stap met hun stem, net als strategische partners van de VS in het Midden-Oosten, waaronder Egypte en Saoedi-Arabië. Maar Oost-Europese landen als Roemenië, Polen en Hongarije onthielden zich, net als de Amerikaanse buurlanden Canada en Mexico.

Tot de landen die met Israël en de VS meestemden, behoorden kleine Midden-Amerikaanse landen als Guatemala en Honduras en eilandstaatjes als Micronesië en Nauru – alle zwaar afhankelijk van Amerikaanse steun. Afgelopen dagen dreigde zowel president Trump als zijn VN-ambassadeur Nikki Haley financiële steun aan de VS in te trekken voor landen die de resolutie zouden steunen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu haalde voor aanvang van de stemming uit naar de VN door de organisatie het „huis van leugens” te noemen. Zowel Netanyahu als de Amerikaanse missie bij de VN omschreef de combinatie van tegenstemmen, onthoudingen en 21 afwezige landen als een „groot aantal” steunbetuigingen. Na afloop noemde Haley de stemming ‘leeg en betekenisloos’. „We zullen eraan denken als men weer eens een beroep op ons doet om_ ’s werelds hoogste contributie aan de VN te betalen.”

    • Maartje Somers