Na jaren daling weer lichte stijging in aantal inbraken

Mogelijke verklaringen zijn actievere inbrekersbendes en onoplettendheid van de bewoners, denken verzekeraars.

Foto iStock

Het aantal inbraken is voor het eerst sinds 2012 weer licht gestegen. In 2016 werden 63.922 inbraakclaims ingediend, meldt het Verbond van Verzekeraars. De stijging wordt mogelijk veroorzaakt door het feit dat mensen onvoorzichtiger zijn geweest bij het voorkomen van inbraken. Ook de toegenomen activiteit van inbrekersbendes uit vooral Oost-Europa zouden een rol kunnen spelen, denkt het Verbond.

In piekjaar 2012 werden bijna 100.000 inbraakclaims ingediend, blijkt uit gegevens van het Verbond van Verzekeraars. Precieze cijfers zijn over dat jaar niet beschikbaar, omdat de belangenvereniging pas vanaf 2013 ook inbraken en insluiping zonder braakschade meeneemt in de statistieken. Het Verbond schat het totale aantal inbraken in 2012 15 procent hoger dan in 2013.

Geen trendbreuk

Ondanks de stijging wil het Verbond van Verzekeraars op basis van één jaar nog niet spreken van een trendbreuk. Een duidelijke verklaring voor de stijging zegt woordvoerder Rudi Buis niet te kunnen geven: “Verzekeraars zijn vooral van het noteren.” Het uiteindelijke onderzoek naar de inbraken is werk voor de politie.

Toch heeft het Verbond wel een vermoeden. “Mensen halen door de aantrekkende economie meer duurdere spullen in huis. Dat weten inbrekers ook.” Daarnaast zou juist de daling van de laatste jaren kunnen leiden tot “een vorm van laksheid”, denkt Buis. “Als je in je omgeving hoort dat er veel wordt ingebroken, denk je zelf ook aan beveiligingsmaatregelen. Als je dat minder hoort, kan je alertheid een beetje verdwijnen.”

Een derde mogelijke verklaring zien de verzekeraars in zogenoemd mobiel banditisme. “Rondtrekkende, met name Oost-Europese bendes die in heel Europa hun slag slaan”, aldus Buis. De verzekeraars zien die bendes als gelegenheidsdieven, anders dan de meer geraffineerde inbrekers die zich grondiger voorbereiden en bewust richten op adressen waar kunst te halen is, of een grote hoeveelheid contant geld.

Kostenpost

De gemiddelde schadeclaim ligt rond de 6.000 euro. Daarmee komt de totale kostenpost voor de verzekeraars in 2016 op een bedrag tussen 150 en 200 miljoen euro, schat het Verbond van Verzekeraars.

Zoals ieder jaar waarschuwen de verzekeraars in het bijzonder voor de “donkere dagen” rond Kerst en Oud en Nieuw, zoals ook politie en justitie het noemen. Tijdens de feestdagen verdubbelt het aantal schadeclaims naar ongeveer 350 per dag. Inbrekers zien hun kans schoon als de bewoners met Kerst niet thuis zijn, of de deur niet op slot draaien terwijl ze op straat de jaarwisseling vieren.