Faro

Vliegramp herdacht

Foto Jeroen Jumelet/ANP

Ruim 150 nabestaanden, slachtoffers en andere belangstellenden hebben donderdag in de Sint-Jansbasiliek in Laren de vliegramp op het vliegveld van Faro herdacht. Een DC-10 van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Martinair met 340 mensen aan boord – vooral Nederlanders die Kerst aan de Algarve wilde doorbrengen – crashte daar op 21 december 1992 tijdens de landing bij slecht weer. Hierbij kwamen 54 passagiers en twee bemanningsleden om.

Ter nagedachtenis aan de ramp in Portugal werd in de basiliek een monument opgericht met de namen van alle slachtoffers, waar mensen donderdag kaarsen aanstaken en bloemen legden. Het was de 25ste en tevens laatste gemeenschappelijke herdenking, zoals die tot nu toe elk jaar werd gehouden, elke keer met minder bezoekers. Ditmaal was de opkomst volgens de organisatie goed. De basiliek is volgend jaar op 21 december wel geopend voor wie de ramp individueel wil herdenken.