Recensie

Recensie Boeken

De benauwende wereld van de millennial

Sally Rooney Het debuut van de Ierse Sally Rooney won vorige maand de Sunday Times Young Writer of the Year Award. De ogenschijnlijke lichtheid van deze geestige roman is bedrieglijk - het gewicht zit verstopt in mooie dialogen.

Gesprekken met vrienden is een boek waarvan je je kunt voorstellen dat veel mensen erop zitten te wachten. Mensen die zonder ironie de uitdrukking quarterlife crisis gebruiken, mensen die vragen insturen naar Volkskrant magazine over hoe je met lastige familie en vrienden moet omgaan, en de mensen die de geestige lessen van Renske de Greef net iets te serieus nemen.

Niet dat die mensen ongelijk hebben, want het debuut van de zesentwintigjarige Ierse auteur Sally Rooney is een geestige roman, die zijn gewicht goed weet te verstoppen in mooie dialogen. Het verhaal gaat over de millennial Frances en haar vriendin Bobbie. Samen treden ze op bij poetry slams, ze studeren letteren, nemen zichzelf enorm serieus en ze zetten zich af tegen de gevestigde orde en rijke mensen. Ondertussen doen ze hard hun best om juist aansluiting te vinden bij die groepen.

Wanneer ze de rijke journalist Melissa en haar man/ acteur Nick ontmoeten, verandert er een hoop. Bobbie laat zich inpakken door Melissa, de 21-jarige Frances begint een relatie met de 32-jarige Nick – waarbij het de vraag is wie nu wie gebruikt of nodig heeft.

Gesprekken met vrienden – dat vorige maand de Sunday Times Young Writer of the Year Award kreeg, een prijs voor talenten onder de 35 jaar die eerder ook al werd toebedeeld aan Zadie Smith en Max Porter – valt vooral op door de manier van vertellen, veel meer dan door de inhoud. Zoals de titel al doet vermoeden gaat het vooral om gesprekken en Rooney gaat daar handig mee om. De plot ontvouwt zich in de dialogen, dan weer door middel van mailtjes, berichten via social media of sms-jes.

Ondertussen wordt er een aantrekkelijk spel gespeeld met clichés. Niet alleen in de schijnwereld die Melissa ophoudt, die weliswaar artistiek doet maar toch vooral een Ierse variant op Gooise vrouwen ten beste geeft, maar ook in bijvoorbeeld de Ierse personages die zoals het hoort in een Ierse roman een drankprobleem hebben. Het spel met verwachtingen en het doorprikken van clichés tilt Gesprekken met vrienden uit boven het standaardverhaal over jonge studentes die zich laten inpakken door een wereld van glamour.

Treffend laat Rooney dat zien wanneer ze beschrijft hoe Nick acteert in een toneelstuk van Arthur Miller. Tijdens deze tenenkrommende voorstelling valt het Frances op dat uit de zoom va n de witte onderjurk van Nick tegenspeler het wasetiket hangt. De zichtbaarheid van zoiets futiels verstoort haar illusie van de schijnwereld: ‘Ik concludeerde dat sommige soorten echtheid een onecht effect hebben,’ vat Frances samen.

Misschien is Gesprekken met vrienden een soort post-young adult-roman . Behalve het verhaal over tamelijk ironieloze studenten is dit een roman die alles in zich heeft van een niemendalletje, maar onderhuids meer biedt. Het verhaal is herkenbaar voor mensen die de bankencrisis als belangrijkste referentiekader hebben, die bezorgd zijn over de invloed van sociale media op hun liefdesleven en die als grootste zorg hebben dat hun vrienden zien wat ze er echt van vinden. Maar hoe luchtig het boek ook is, het toont vooral het benauwende universum van de millennials. Dat levert uiteindelijk een tragisch portret op van een groep die niet te benijden valt.