Catalaanse separatisten behalen meerderheid

Drie partijen die onafhankelijkheid van Spanje nastreven, behaalden samen zeventig zetels in het regioparlement.

Foto Albert Gea/Reuters

De separatistische partijen hebben bij de verkiezingen in Catalonië een meerderheid in het regionale parlement behaald. De drie partijen die Catalaanse onafhankelijkheid bepleiten, hebben samen 70 van de 135 zetels, melden persbureaus vrijdagochtend.

Met de uitslag sorteren de verkiezingen het omgekeerde effect als waarop de Spaanse premier Mariano Rajoy had gehoopt. Hij ging ervan uit dat dankzij een “stille meerderheid” onder de Catalanen de Spaansgezinde partijen de dienst konden uitmaken in het regioparlement.

De vervroegde regioverkiezingen in Catalonië werden gezien als een verkapt referendum over onafhankelijkheid.

Bijna 82 procent van de stemgerechtigden ging donderdag naar de stembus. De grootste partij is nu weliswaar Ciutadans, die bij Spanje wil horen (37 zetels), de overwinning werd geclaimd door de Catalaanse oud-president Carles Puigdemont. Zijn partij Junts per Catalunya, die onafhankelijkheid nastreeft, heeft 34 zetels. Samen met de gelijkgestemde partijen ERC-CatSí en CUP behaalden de separatisten een meerderheid in het regioparlement.

Mislukte onafhankelijkheidsverklaring

De regioverkiezingen waren nodig nadat het Catalaanse palement was ontbonden door de Spaanse regering in Madrid. Die stuurde het regioparlement naar huis na een onafhankelijkheidsverklaring afgelopen oktober.

De uitslag in Catalonië is een steun in de rug voor oud-president Puigdemont. Na de mislukte poging tot afscheiding werd tegen hem een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Dat is inmiddels ingetrokken, maar hij verblijft voorlopig in Brussel. “De Catalaanse republiek heeft gewonnen”, verklaarde Puigdemont. De partijen gaan begin januari met elkaar in gesprek over de formatie van de regioregering.