AD publiceert alleen nog 75 beste oliebollenkramen

Dat doet het AD naar eigen zeggen omdat de krant “er niet is om hardwerkende ondernemers de stuipen op het lijf te jagen”.

Een meisje eet een oliebol in de rij bij Gebakkraam Dennis Smit. De oliebollenkraam stond vorig jaar in de top 10 van de AD-oliebollentest. Foto Remko de Waal/ANP

Het AD past zijn oliebollentest aan wegens de aanhoudende kritiek over de test. De krant publiceert volgende week alleen nog maar de 75 beste adressen. “Het wordt er misschien ietsje saaier van, maar leedvermaak is geen vermaak”, aldus AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis vrijdag.

Nijenhuis kiest ervoor om alleen nog maar de 75 beste adressen te publiceren omdat hij zegt dat het AD “er niet is om hardwerkende ondernemers de stuipen op het lijf te jagen”. Als voorbeeld noemt hij een oliebollenbakster die vorige maand een auto tegenhield van iemand die oliebollen kwam halen voor de AD-test.

Optreden Jinek

Nijenhuis schoof donderdagavond aan bij Jinek waar hij in gesprek ging met een oliebollenbakker die een 1 had gekregen, terwijl panelleden die de smaaktest doen nooit lager dan een 3 geven. Tijdens dat gesprek maakte hij een opmerking die naar eigen zeggen “oliedom” was: “Ik zit bijna te denken, als je bakt zoals je praat dan verbaast het me niet zo dat je als laatste bent geëindigd.”

Eerder op de dag twitterde Nijenhuis al dat zijn optreden bij Jinek een “afgang” was. Hij gaf aan “niet goed geïnformeerd” te zijn. Zo zei hij in het programma niet op de hoogte te zijn van het feit dat het testpanel nooit lager dan een 3 geeft.

Twitter avatar HansNijenhuis Hans Nijenhuis Mensen, dat was een afgang gisteren bij #Jinek. Ik was niet goed geinformeerd over onze testen en maakte uit irrita… https://t.co/nPLXiAxTnw

De AD-hoofdredacteur schrijft daar vrijdagmiddag over: “Die cijfers werden op ons verzoek door hen omgerekend tot een schaal van 1 tot 10, zodat er iets meer onderscheid in de uitslag kwam.” Ook erkent hij dat de oordelen van de panelleden door AD-redacteuren werden omgeschreven “tot vlotte zinnen”.

    • Maarten Back