Brieven

Brieven 22/12/2017

Burgers en Politiek

Kloof wordt niet gedicht

Politiek heeft veel weg van volksverlakkerij. Veel partijen gebruiken het woord democratie in hun naam. In de tv-reclame van het CDA constateert de heer Buma terecht dat er een kloof is tussen de burgers en de politieke elite. Maar hij doet daar niets aan. Stuur maar eens een mail naar de fractie of een CDA-parlementariër. Er komt niet eens een ontvangstbevestiging!

Ik moet zeggen dat de heer Baudet in dit vak een topper is. Hij was nog geen parlementslid toen hij met zijn vrienden de belastingbetaler al voor miljoenen liet bijdragen aan het bedrukken van closetrollen voor het Oekraïne-referendum.

In de eindfase werd ons ook verteld dat Oekraïne de organisatoren niet interesseerde: het ging om de EU. Daarna kwam de heer Baudet met een politieke partij: Forum voor Democratie. De heer Baudet heeft een klassieke opvoeding genoten, dus hij weet dat een forum de plaats is voor uitwisseling van ideeën. Dat geldt echter niet voor Forum voor Democratie, heb ik ervaren. Op mijn schrijven naar hem heb ik nimmer antwoord gekregen.

Amerika onder Trump

Er is een lichtpuntje

Nu de belastingwetten van Trump zijn aangenomen (VS: wereldkampioen ongelijkheid, 21/12) rijst de vraag of je de VS nog wel een democratie kunt noemen. Het lijkt meer op een plutocratie: regering voor en door de rijken.

Voor de rijken: zie de nieuwe belastingwetten. Door de rijken: 40 procent van de Congresleden is miljonair en alle Congresleden behoren tot de top-10 procent van de inkomens (zie: Affluence and influence, van Martin Gilens, hoogleraar aan Princeton University).

Toch een lichtpuntje? Ja, de Amerikanen kunnen Trump wegstemmen als ze hem beu zijn. We hebben systemen gekend waarbij dat anders was.

Schorseneren

Keukenmeidenverdriet

„Keukenmeidenverdriet” vanwege de bereiding van schorseneren is echt niet nodig (Recepten bij: Oneerbaar betasten. De actualité van Drs. P, 20/12)! Onterecht laat men daardoor deze overheerlijke groenten in het schap liggen.

Zo maak je schorseneren schoon zonder zulk verdriet:

Vul een pan met kokend water en leg daarin de schorseneren (eventueel al in stukken gesneden zodat ze in de pan passen). Laat ze ongeveer 5 minuten zachtjes koken. Daarna koud afspoelen en met een klein mesje schrapen of schillen.

Leg de geschilde stukken in koude melk om verkleuren te voorkomen.

Kook de in stukken gesneden schorseneren verder totdat ze gaar zijn.

Homofobie

Van der Gijp helpt niet

Stamgast René van der Gijp van het tv-programma Voetbal Inside vindt de seks die ik met mijn vriend heb ranzig. Maar het is helemaal niet relevant wat Van der Gijp hiervan vindt. Wel relevant is dat niet hetero’s, maar homoseksuelen nog steeds gevaar lopen in de openbare ruimte. Misschien kan meneer Van der Gijp begrijpen dat als hij homoseks ranzig noemt, hij dat gevaar niet verkleint. Maar mogelijk interesseert dit hem helemaal niet. Zolang hij maar niet – zoals wij, meerdere keren – uitgescholden, bespuugd, of belaagd wordt vanwege zijn geaardheid.