Weer Noord-Koreaanse militair overgelopen

Voor de tweede keer in een maand gebeurde het via de gedemilitariseerde zone. Er werden waarschuwingsschoten gelost door Zuid-Korea.

Noord-Koreaanse soldaten kijken in de gedemilitariseerde zone naar de grens met het zuiden.
Noord-Koreaanse soldaten kijken in de gedemilitariseerde zone naar de grens met het zuiden. Foto AFP

Voor de tweede keer in ruim een maand is een Noord-Koreaanse soldaat overgelopen naar Zuid-Korea. Opnieuw gebeurde dat via de gedemilitariseerde zone tussen de twee landen, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Die vluchtroute is relatief zeldzaam.

De soldaat, volgens het Zuid-Koreaanse leger met een lage rang, verscheen rond acht uur ‘s ochtends plaatselijke tijd bij een Zuid-Koreaanse wachtpost, in de provincie Gangwon-do in het noordoosten van Zuid-Korea. Op dat moment was er sprake van flinke mist. Zo’n anderhalf uur later begaven Noord-Koreaanse grenswachten zich erg dicht bij de grens, schrijft Yonhap.

Zuid-Koreaanse militairen vuurden daarop twintig waarschuwingsschoten af. Veertig minuten daarna klonken er schoten vanaf de Noord-Koreaanse kant van de grens, maar Zuid-Korea heeft geen enkele kogel op eigen grondgebied teruggevonden.

Het is al de vierde militair die dit jaar direct de grens tussen Noord-Korea naar Zuid-Korea oversteekt. Ook elf burgers kozen dit jaar voor de directe route, zegt het Zuid-Koreaanse leger. Vorig jaar vluchtten één militair en vier burgers op die wijze. De meestgebruikte route voor vluchtelingen is via China. De grenzen zijn daar betrekkelijk poreus, in tegenstelling tot die met Zuid-Korea.

Het leger van Zuid-Korea trof in een niet-gerelateerd incident ook twee Noord-Koreanen in een boot aan die wilden overlopen. Zij werden tijdens een patrouille van de marine gevonden zo’n honderd kilometer van de Rotsen van Liancourt, een eilandengroep in de Japanse Zee. Hun identiteit moet nog worden vastgesteld.

Schotwonden en parasieten

Op 13 november vluchtte ook al een soldaat naar het zuiden. Die bracht het er minder goed vanaf, zo is te zien op videobeelden die de VN vrijgaf. Hij werd tijdens zijn vlucht beschoten.

De Noord-Koreaan reed in een jeep richting de grens met Zuid-Korea. Dat deed hij in Panmunjom, waar Noord- en Zuid-Korea in 1953 een wapenstilstand tekenden. Het is de enige plek in de gedemilitariseerde zone waar soldaten van beide landen rechtstreeks tegenover elkaar staan. Toen zijn auto vastliep, ging hij te voet verder, achterna gezeten door andere Noord-Koreaanse soldaten die op hem schoten.

De man werd vier keer geraakt en hij verstopte zich. Zuid-Koreaanse militairen vonden hem en brachten de man in veiligheid. In het ziekenhuis werd hij aan zijn schotwonden geopereerd. Daarbij ontdekten artsen dat de man vol zat met grote parasieten. Die vondst wijst erop dat de leefomstandigheden in Noord-Korea zeer slecht zijn.