Vrijspraak voor voormalig NS-topman Huges

Timo Huges is vrijgesproken van fraude. Het Openbaar Ministerie had één jaar cel tegen hem geëist. Ook de andere vijf verdachten en NS gaan vrijuit.

Timo Huges, oud-topman van NS.
Timo Huges, oud-topman van NS. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Timo Huges, oud-topman van NS, is donderdag vrijgesproken van fraude door de rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch. Het Openbaar Ministerie (OM) had één jaar cel tegen Huges geëist. De zaak draaide om vals spel bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Ook de andere vijf verdachten en NS als bedrijf zijn vrijgesproken. Volgens de rechtbank is omkoping en valsheid in geschrifte in alle gevallen niet bewezen. “Het staat partijen namelijk vrij om binnen de grenzen van de wet afspraken met elkaar te maken”, schrijft de rechtbank.

Drie zaken

Justitie vervolgde de zes personen – vier bestuurders van NS en NS-dochterbedrijven, een regiodirecteur van concurrent Veolia en een zijdelings betrokken werkgever – vanwege drie zaken. Bij de strijd om het binnenhalen van de Limburgse concessie – looptijd vijftien jaar, waarde ruim 2 miljard euro – hebben zij zich volgens het OM schuldig gemaakt aan schending van bedrijfsgeheimen, valsheid in geschrifte en niet-ambtelijke omkoping.

In 2014 speelde regiodirecteur René de Beer, tot 1 mei 2014 in dienst bij Veolia, bedrijfsinformatie van Veolia door naar NS-dochters Abellio en Qbuzz. Veolia verzorgde tot eind 2016 het openbaar vervoer in Limburg. Om het concurrentiebeding te omzeilen werd volgens het OM een schijnconstructie voor De Beer opgezet bij een extern adviesbureau, waar contracten voor werden vervalst. De Beer werkte in naam van het adviesbureau, maar feitelijk voor NS, volgens het OM. De omkoping betreft de belofte van een baan bij NS in ruil voor de informatie.

Schending geheimhoudingsplicht

De rechtbank stelt dat het non-concurrentiebeding mogelijk is overtreden, maar dat dit nog niet betekent dat sprake is geweest van een strafbaar feit: “Daarvoor is nodig dat het handelen valt binnen een delictsomschrijving uit het wetboek van Strafrecht. En dat is hier niet het geval.”

Het OM verdacht vijf personen ook van schending van de zogeheten geheimhoudingsplicht, maar op dit punt verklaart de rechtbank het OM niet-ontvankelijk:

“Een medewerker van Veolia heeft weliswaar aangifte gedaan bij de politie, maar niet is gebleken dat zij ook gerechtigd was om klacht te doen (sic) en aan te geven dat strafvervolging gewenst was. Ook kan volgens de rechtbank niet worden vastgesteld dat Veolia een onmiskenbare bedoeling heeft gehad de wens uit te drukken dat strafvervolging wordt ingesteld.”

Lees hier een samenvatting van de rechtszaak: NS verliest, ongeacht de uitspraak

‘Geen bedrijfsspionage’

De advocaten van de verdachten betoogden tijdens de rechtszaak dat het overtreden van een concurrentiebeding geen strafbaar feit is en de zaak civielrechtelijk afgehandeld had moeten worden. Volgens de verdediging was helemaal geen sprake van bedrijfsspionage, zoals het OM stelde.

Het ging NS, Abellio en Qbuzz om iemand met kennis van het openbaar vervoer in Limburg, niet om iemand met kennis van de prestaties van Veolia. Ook was er volgens de advocaten geen sprake van een schijnconstructie voor De Beer.

De advocaten betwistten dat Huges als topman van een grote onderneming kan worden aangesproken op gedrag bij een dochterbedrijf. Huges zegt dat hij niet op de hoogte was van de details rond de aanbesteding. Het OM beschouwde Huges echter als “feitelijk leidinggevende”.

De kwestie Limburg is na tweeënhalf jaar nog steeds niet voorbij voor NS. Komend voorjaar volgt nog de bezwaarprocedure tegen een boete van 41 miljoen euro, aan NS opgelegd door de Autoriteit Consument & Markt vanwege misbruik van de dominante marktpositie in Limburg.

Timo Huges struikelde als topman van NS over onregelmatigheden bij een aanbesteding in Limburg. Waar ging het mis?