Zes maanden voorwaardelijk voor agenten in zaak-Henriquez

De Arubaan overleed in 2015 aan de gevolgen van mishandeling door twee agenten. De rechtbank stelt dat zij dat echter niet opzettelijk hebben gedaan.

De moeder en zus van Mitch Henriquez bij het vertrek na de uitspraak in de strafzaak tegen de agenten die betrokken waren bij de dood van Henriquez.
De moeder en zus van Mitch Henriquez bij het vertrek na de uitspraak in de strafzaak tegen de agenten die betrokken waren bij de dood van Henriquez. Robin van Lonkhuijsen / ANP

Twee agenten die terecht staan voor de fatale arrestatie van Mitch Henriquez zijn schuldig aan mishandeling met de dood tot gevolg. Ze krijgen daarvoor een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van één jaar, zo oordeelde de rechtbank Den Haag donderdagmiddag. Henriquez overleed in 2015 bij een muziekevenement in het Haagse Zuiderpark. Er is een causaal verband tussen de dood van de 42-jarige Arubaan en de nekklem die een van de agenten op hem toepaste.

Hoewel de verdachten verantwoordelijk zijn voor de dood van Henriquez hoeven zij niet de cel in. Volgens de rechter hebben ze met het inzetten van de nekklem niet beoogd de man te doden. Van opzet is dus geen sprake. Bovendien gebeurde dat in een situatie waarin zij handelend moesten optreden aangezien Henriquez zich bleef verzetten tegen zijn arrestatie. De Arubaan riep eerder meermaals dat hij een pistool op zak had en reageerde niet op bevelen van de politie om daarmee te stoppen.

Arrestatie fataal

Henriquez bleef zich volgens de rechtbank verzetten tegen de aanhouding, ook toen hij al op de grond lag. Pijnprikkels die werden ingezet om het verzet tegen de arrestatie te breken, hielpen niet. De nekklem mag volgens de rechter maar zeer kort worden toegepast. De handeling die één van de agenten uitvoerde was echter zo lang en krachtig dat er sprake was van een onrechtmatige handeling.

Een tweede agent kwam er vervolgens bij staan en sloeg de Arubaan in het gezicht. Ook wreef hij pepperspray in diens ogen.

Lees ook: Dragen de agenten schuld aan de dood van Mitch Henriquez?

Over de exacte doodsoorzaak bestaat geen zekerheid. Een patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stelt dat Henriquez is overleden door een tekort aan zuurstof in de hersenen. Daarvoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen: verwurging door de nekklem en opwinding door een stresssyndroom dat uiteindelijk leidt tot zuurstoftekort. De rechtbank is van mening dat daarom niet is vast te stellen waaraan de Arubaan precies overleed. De kans dat hij zonder nekklem was overleden achtte de rechter klein.

Agenten bedreigd

Hoewel de twee agenten schuldig zijn bevonden aan mishandeling hoeven zij niet de cel in. De agenten hebben een fout gemaakt met ernstige gevolgen, maar dat deden ze in een situatie waarin ze moesten optreden. De rechter heeft daarnaast in het oordeel laten meewegen dat zij al meermaals zwaar zijn bedreigd na het overlijden van Henriquez. Ook hebben zij een blanco strafblad.

In een reactie stellen de nabestaanden van Henriquez blij te zijn met de vaststelling dat de agenten schuldig zijn aan zijn dood. De voorwaardelijke straf vinden ze echter te laag en ongepast.

Verslaggever Jan Meeus twitterde vanuit de rechtbank: