VN wijst erkenning Jeruzalem als hoofdstad Israël af

De VS erkenden begin december Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. Wereldwijd ontstond daar veel ophef over.

Onder meer Israël, de Verenigde Staten en enkele eilandstaten stemden tegen de resolutie.
Onder meer Israël, de Verenigde Staten en enkele eilandstaten stemden tegen de resolutie. Foto Spencer Platt/Getty Images/AFP

Meer dan honderd landen hebben donderdag tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de VS afgewezen. Met 128 tegen 9 stemmen werd een resolutie daarover aangenomen. Er waren 35 onthoudingen.

Onder meer Israël, de Verenigde Staten en enkele eilandstaten stemden tegen de resolutie. De Amerikaanse president Donald Trump had vooraf gewaarschuwd dat landen die voor zouden stemmen geen financiële hulp meer zouden krijgen van de VS.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu haalde donderdag nog voor de stemming begon uit naar de Verenigde Naties door de organisatie “het huis van leugens” te noemen. Donderdagavond verwierp hij de stemming. Ondanks dat maar negen landen tegen stemden zei Netanyahu tevreden te zijn met “het grote aantal” dat tegen de resolutie stemde. Ook bedankte hij president Trump.

‘Overwinning voor Palestina’

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei na de stemming dat de VN-leden hebben aangetoond dat “waardigheid en soevereiniteit niet te koop zijn” door voor de resolutie te stemmen in het belang van de Verenigde Staten. De Palestijnse president Abbas noemde de uitkomst van de resolutie een overwinning voor Palestina.

Lees hoe het besluit van de VS in de Arabische wereld valt om de ambassade te verplaatsen: Trump wil Jeruzalem nu toch als hoofdstad van Israël erkennen

Begin december ontstond wereldwijd ophef nadat Trump besloot de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Dat ligt gevoelig aangezien de Palestijnen Oost-Jeruzalem als hoofdstad zien van een toekomstige Palestijnse staat. Het besluit van de president leidde in de hele wereld tot kritiek en protesten. Bij onrust in de bezette Palestijnse gebieden en de Gazastrook werden Palestijnen gedood en vielen honderden gewonden.