Boeing en Embraer bevestigen gesprekken overname

Volgens ingewijden is Boeing bereid een forse premie te betalen op de marktwaarde van 3,7 miljard dollar van Embraer.

Werknemers van vliegtuigbouwer Embraer zijn bezig aan de cockpit van een van de toestellen. Embraer is succesvol met kleinere vliegtuigen voor de commerciële luchtvaart.
Werknemers van vliegtuigbouwer Embraer zijn bezig aan de cockpit van een van de toestellen. Embraer is succesvol met kleinere vliegtuigen voor de commerciële luchtvaart. Foto Chris Ratcliffe/Bloomberg

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing is in gesprek met de Braziliaanse branchegenoot Embraer over een mogelijke overname. Dat bevestigen beide bedrijven tegenover The Wall Street Journal nadat de krant eerder het nieuws bracht op basis van ingewijden.

Volgens de ingewijden is Boeing bereid een forse premie te betalen op de marktwaarde van 3,7 miljard dollar van Embraer. De vliegtuigfabrikanten lieten zelf niets los over eventuele bedragen. Nadat het nieuws over de interesse van Boeing in Embraer bekend werd, steeg de koers van de in New York genoteerde aandelen van het Braziliaanse bedrijf met 30 procent. De marktwaarde van Embraer nam toe tot 4,7 miljard dollar. De aandelen van Boeing deden weinig na het nieuws.

President is tegen verkoop

Mocht de overname doorgaan, dan moet de Braziliaanse regering nog wel haar goedkeuring geven, omdat zij een veto heeft bij een eventuele overname van Embraer. Persbureau Reuters meldde donderdagavond dat de Braziliaanse president Michel Temer elke vorm van samenwerking steunt, maar dat hij tegen de verkoop van het bedrijf is:

“Embraer zal tijdens mijn ambtsperiode nooit verkocht worden.”

Embraer, in 1969 opgericht door de Braziliaanse luchtmacht, is succesvol met kleinere vliegtuigen voor de commerciële luchtvaart. Met de overname zou Boeing een groter aandeel krijgen in de regionale luchtvaart. Iets waar concurrent Airbus ook zijn pijlen op richt, gezien de plannen om een deel van vliegtuigfabrikant Bombardier over te nemen.