Verkiezingen Catalonië: separatisten op winst

De verkiezingen werden georganiseerd nadat de Spaanse regering het Catalaanse parlement had ontbonden.

Een Catalaanse vlag vanaf een balkon in het dorp Vic, even ten zuiden van Barcelona.
Een Catalaanse vlag vanaf een balkon in het dorp Vic, even ten zuiden van Barcelona. Foto Pau Barrena / AFP Photo

Bij de regionale verkiezingen in Catalonië liggen de separatisten op koers om een absolute meerderheid in het regioparlement te halen. Dat melden persbureaus donderdagavond op basis van de eerste 76 procent van de getelde stemmen.

Volgens de voorlopige uitslagen pakken de separatisten ongeveer 70 van de 135 zetels in het parlement. Exitpolls schetsten bij het sluiten van de stembussen een nek-aan-nekrace tussen de separatisten en partijen die Catalonië graag als onderdeel van Spanje zouden zien. Die laatste worden aangevoerd door Inés Arrimadas García.

Zij leidt de unionisten: Dit is de grote tegenstander van Carles Puigdemont

De verkiezingen worden gezien als een verkapt referendum. De stembusgang doet dienst als maatschappelijke graadmeter over een mogelijke afscheiding van Spanje. De Catalaanse oud-president Carles Puigdemont verblijft in België na de mislukte onafhankelijkheidsverklaring in oktober. Het internationale arrestatiebevel dat tegen hem loopt is inmiddels ingetrokken, maar toch blijft hij voorlopig in Brussel.

De verkiezingen werden uitgeschreven nadat de Spaanse regering in Madrid de Catalaanse regering heeft ontslagen en het regionale parlement heeft ontbonden volgens Artikel 155. Dit volgde op de onafhankelijkheidsverklaring. De definitieve uitslag wordt na middernacht verwacht, als ook de stemmen uit Barcelona geteld zijn.