Ten minste 14 gewonden bij aanslag in Melbourne

Een bestuurder reed met zijn SUV in op een groep voetgangers. De politie spreekt van een “bewuste actie”.

De SUV wordt onderzocht door de politie.
De SUV wordt onderzocht door de politie. Foto Joe Castro/EPA

Bij een aanslag in het Australische Melbourne zijn donderdag ten minste veertien mensen gewond geraakt toen een auto inreed op een groep voetgangers. De politie heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat het om een terreurdaad gaat, maar stelt wel dat de bestuurder bewust zijn SUV de menigte instuurde. De 32-jarige Australiër van Afghaanse afkomst is samen met een bijrijder opgepakt, meldt persbureau Reuters.

Volgens persbureau AP, dat het aantal gewonden zelfs op negentien houdt, zijn dertien mensen voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Onder hen is in ieder geval een peuter die ernstig gewond raakte aan zijn hoofd.

Het incident vond rond half vijf ‘s middags (lokale tijd) plaats op een kruispunt in Flinders Street. Op dat moment was veel winkelend publiek aanwezig dat inkopen deed voor de kerstdagen. De auto zou bewust het rode licht hebben genegeerd en vervolgens met hoge snelheid op de voetgangers zijn ingereden. “Mensen vlogen alle kanten uit, sommigen van hen werden zelfs door de lucht geslingerd”, aldus een getuige tegen het lokale radiostation 3AW.

De dader heeft volgens de politie een strafblad. Het zou gaan om een man die in het verleden onder meer een psychische stoornis heeft gehad.

De plek waar de aanslag plaatsvond: