Recensie

Recensie Strips

Subtiel verteld verhaal over ontluikende seksualiteit

Strip Het expressieve tekenwerk van Bastien Vivès is spectaculair, met een paar zwierige lijnen zet hij een verhaal neer.

De trefzekerheid waarmee Bastien Vivès met een paar zwierige lijnen en vlakken zijn verhalen uitbeeldt, laat zien waarom hij in Frankrijk terecht wordt beschouwd als rijzende ster. In Een zus vertelt hij het zomerse verhaal van de dertienjarige Anthony die met zijn ouders en jongere broertje vakantie viert in Bretagne en daar kennis maakt met de drie jaar oudere Hélène. Anthony is de stille, dromerige jongen die valt voor haar charmes.

Zij drinkt stiekem wijn, rookt en kleedt zich gerust om waar Anthony bij is. De ontluikende seksualiteit is voelbaar, maar wordt nergens plat. Vivès houdt het zelfs opvallend klein en een tikje onhandig, waardoor het verhaal enorm aan impact wint. Het wordt er nog echter van.

De scène waarin Anthony en Hélène in de laatste nacht van de vakantie tegen elkaar aan liggen en in slaap vallen is zo teder, dat de wending waarmee het verhaal eindigt hard binnenkomt. Het bijzonder expressieve tekenwerk van Vivès, dit keer in zwart wit met slechts een paar grijstinten, is spectaculair. Wie de weg naar volwassenheid zo delicaat toont, verdient alle lof.