Ryanair-piloten staken vrijdag in heel Duitsland

De staking volgt op een mislukte onderhandelingsronde tussen Ryanair en de vakbonden. Vanaf luchthaven Weeze staan vijf vluchten gepland.

Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters

Piloten van Ryanair leggen vrijdagochtend vier uur lang in heel Duitsland het werk neer. De Duitse pilotenvakbond Cockpit roept donderdag op tot de staking. Tussen 05.01 uur en 8.59 uur zullen de piloten staken.

De timing is precair: het weekend voor Kerst wordt enorme drukte verwacht op alle luchthavens. In Duitsland staan volgens persbureau Reuters zestien vluchten op de planning tijdens de staking. In de 32-jarige geschiedenis van het bedrijf is het nog niet eerder voorgekomen dat piloten van Ryanair het werk neerleggen.

Mislukte onderhandelingen

Ryanair ligt in de clinch met vakbonden over de werkomstandigheden van zijn piloten. De staking wordt afgekondigd nadat een overleg tussen Ryanair en de vakbonden uitliep op een fiasco, zo zegt Vereinigung Cockpit. Volgens de vakbond heeft Ryanair niet de intentie om over een “wederzijds constructieve samenwerking” te spreken.

Een week geleden liet Ryanair weten voortaan ook vakbonden als gesprekspartner te zullen accepteren, in een poging om gecoördineerde stakingen rond de feestdagen te voorkomen. Toch mochten twee vertegenwoordigers woensdag niet aanschuiven omdat Ryanair hen niet wilde horen, zo zegt de vakbond. De twee zouden niet langer in dienst zijn van Ryanair.

Reizigers vanaf Weeze

Op de Duitse luchthaven Weeze, vlak over de Nederlandse grens, is één van de luchthavens van Ryanair in Duitsland. Vanwege de ligging is Weeze populair onder Nederlandse toeristen. Ten tijde van de staking stonden er vijf vluchten op schema om te vertrekken:

  • Londen - 6.50 uur
  • Gran Canaria - 7.00 uur
  • Bari (Italië) - 7.00 uur
  • Alicante - 7.20 uur
  • Marrakesh - 7.40 uur

Een woordvoerder van de luchthaven raadt reizigers aan om hun reisgegevens te checken via de app en site van Ryanair.