Feyenoord door naar laatste acht KNVB-beker

Eerder op de avond won Roda JC in een moeizame wedstrijd van amateurclub VVSB.

Foto Robin Utrecht / ANP

Feyenoord heeft donderdag een plek bij de laatste acht in het toernooi om de KNVB-beker veiliggesteld, wat ten koste ging van Heracles Almelo. De Rotterdammers verzekerden zich in de eigen Kuip pas in de slotfase van de overwinning: 3-1.

Steven Berghuis zorgde in de doelpuntrijke openingsfase voor een snelle voorsprong, waarop Feyenoord voornamelijk op de helft van Heracles speelde. Na iets meer dan een kwartier stond het al 2-0 voor de Rotterdammers dankzij een kopbal van Sven van Beek. Uit een spaarzame counter bleek Heracles dodelijk effectief: Tim Breukers schoot uit een zuivere voorzet van Brahim Darri binnen met een volley.

Na de vlotte openingsfase kwam Heracles beter in de wedstrijd en bood het tot de rust sterk weerstand aan Feyenoord, dat steeds verder onder druk kwam te staan. Ook in het begin van de tweede helft ging het gelijk op, waarop Feyenoord het overwicht in de wedstrijd overnam. In de 78ste minuut werd Feyenoord een strafschop onthouden door de videoscheidsrechter: een schot op de hand van Heracles-middenvelder Stijn Wuytens werd niet als handsbal aangemerkt.

Toch ging de bal even later alsnog op de stip, nadat Jakubiak Feyenoordspits Boëtius neerhaalde. Steven Berghuis benutte de strafschop en bepaalde daarmee de eindstand op 3-1.

Roda JC met moeite langs VVSB

Ook Roda JC staat in de kwartfinales van de KNVB-Beker. Dat ging niet vanzelf: de ploeg uit Kerkrade had veel moeite met amateurvereniging VVSB. In Noordwijkerhout werd het ‘slechts’ 0-1, waardoor er alleen nog clubs uit de Jupiler League en de Eredivisie meedoen om in het bekertoernooi.

Bij rust stond was er nog niet gescoord op sportpark de Boekhorst in Noordwijkerhout. Roda JC, de Eredivisionist, was in het begin de sterkste ploeg. Toch kreeg ook VVSB de nodige kansen. Tim de Rijk raakte de paal, en ook VVSB’er Tomas Arroyo zag zijn afstandschot niet in de goal eindigen.

Toch is het Roda JC dat kort na rust de score opent. De goal is van Dani Schahin, die met een kopbal keeper Ruben Valk te slim af is. Diezelfde Schahin moet er even later na zijn tweede gele kaart vanaf. VVSB laat het er na de openingsgoal niet bij zitten en blijft brutaal druk zetten, maar slaagt er niet in om nog een stunt te forceren.

Deze ploegen zitten bij de laatste acht

- PEC Zwolle
- Cambuur Leeuwarden
- Willem II
- PSV
- AZ
- FC Twente
- Roda JC
- Feyenoord