In beeld

Politieke sokken

Een politicus, zeker een mannelijke, heeft qua kleding weinig speelruimte. Een pak dat niet grijs of blauw is, een hemd dat niet wit of lichtblauw is, een al te vrolijke das, geen das of opvallende schoenen: allemaal frivoliteiten die van de boodschap afleiden. Wat rest is de sok, die best een beetje gek mag zijn. Sterker: een uitgesproken sok leidt niet af van de boodschap, maar onderschrijft die vaak. Waarom de sok, en niet bijvoorbeeld de das?
De sokken die de Franse minister Michel Sapin droeg tijdens een ontmoeting met de Chinese premier Li Keqiang in Beijing, China, 18 september 2015.
Fred Dufour/AFP
De Ierse premier Leo Varadkar laat zijn sokken met esdoornblad, het nationale symbool van Canada, aan de Canadese premier Justin Trudeau zien tijdens een gezamenlijke persconferentie in Dublin, juli 2017. Let ook op de gedurfde zachte kleuren van Trudeaus pak en das.
Aidan Crawley/EPA
De Republikeinse parlementariër Jeff Duncan laat Trump zien dat hij achter hem staat. Het Witte Huis, juni 2017.
Jim Lo Scalzo/EPA
Paus Franciscus (rechts) heeft zijn schoenen uitgedaan voor zijn ontmoeting met het Sangha Maha Nayaka comité in Yangon, Myanmar, november 2017.
Max Rossi/Reuters
Kamerlid Alexander Pechtold in 2015 tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer met Alzheimer Socks. De Alzheimer Socks symboliseren verwarring, met links en rechts een verschillend ontwerp. De ene sok is ontworpen door wijlen Frans Molenaar, de andere door Mart Visser.
Martijn Beekman/ANP
Een vrouw protesteert bij de Houses of Parliament tegen Brexit en voor de EU in kniekousen met het symbool van de EU, december 2017.
Daniel Leal-Olivas
De Ierse premier Leo Varadkar, tijdens een EU-top in Göteborg, Zweden, november 2017.
Virginia May/AP
Senator Tim Scott laat zijn sokken lekker clashen met zijn das tijdens een ontmoeting met Donald Trump in het Oval Office, september 2017.
Shealah Craighead/White House
De regenboogsokken van politicus Mark Dreyfus tijdens het debat over het homohuwelijk in de House of Representatives in Canberra, Australië, december 2017.
Lukas Coch / EPA
Justin Trudeau, links, in gesprek met topman Eric Schmidt van Alphabet tijdens de Google Go North-conferentie in Toronto, november 2017. Geen politicus is doller op opvallende en vaak betekenisvolle sokken dan hij. De Canadese premier droeg onder meer vrolijke gestreepte Eid Mubarak-sokken op de gay pride in Toronto, die samenviel met het Suikerfeest (Eid Mubarak is een islamitische groet, gebruikt bij het Offerfeest en het Suikerfeest), een roze en een lichtblauwe NAVO-sok naar een NAVO-bijeenkomst, en sokken met Chewbacca, een personage uit Star Wars, toen hij met een degelijk donkergekouste Mark Rutte in gesprek ging tijdens een conferentie in New York.
Canadian Press
Paul Wolfowitz, president van de Wereldbank, blijkt bij de ingang van de Selimiye-moskee in Edirne in Turkije een gat in zijn sok te hebben, januari 2007.
DPA/EPA
Justin Trudeau (links) draagt sokken met een afbeelding van Star Wars-personage Chewbacca bij een groepsgesprek tijdens het eerste Bloomberg Global Business Forum in het Plaza Hotel in New York, september 2017. Rechts Mark Rutte.
Andrew Gombert/EPA
De Union Jack-sokken van Nigel Farage, Brits lid van het Europees Parlement en voormalig leider van de Independence Party (UKIP), worden gefotografeerd tijdens en vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg, april 2017.
Patrick Seeger/EPA
George Bush geldt als de aanstichter van de politiekesokkentrend, hoewel hij eigenlijk pas de laatste jaren furore maakt met uitbundige sokken. Doordat tegenwoordig een rolstoel nodig heeft, zijn ze altijd goed zichtbaar. In 2013 droeg hij al 'selfie-sokken'.
Bush Foundation