Nederland stelt eerste miljoenen voor Sint-Maarten beschikbaar

Het gaat om 7 miljoen euro die bestemd is voor projecten “die snel kunnen beginnen”.

Nederland maakte in november bekend ruim een half miljard euro hulpgeld beschikbaar te stellen voor de wederopbouw van Sint-Maarten.
Nederland maakte in november bekend ruim een half miljard euro hulpgeld beschikbaar te stellen voor de wederopbouw van Sint-Maarten. Foto ANP

Een deel van de 550 miljoen euro die Nederland beschikbaar heeft gesteld voor de wederopbouw van Sint-Maarten komt per direct beschikbaar. Dat schrijft staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om 7 miljoen euro die bestemd is voor “projecten die snel kunnen beginnen en direct effect hebben op de bevolking”. Het eiland werd in september zwaar getroffen door orkaan Irma.

Het Nederlandse kabinet maakte in november bekend ruim een half miljard euro hulpgeld beschikbaar te stellen voor de wederopbouw van Sint-Maarten. Het eiland moest dan wel instemmen met de voorwaarden die Nederland stelde voor het geven van hulp. Dat gebeurde deze week. Het parlement op het eiland stemde dinsdag in met het instellen van een Integriteitskamer. De instelling moet de corruptie op het eiland tegengaan en toezien op de besteding van de Nederlandse gelden. Ook ging het eiland akkoord met de voorwaarde dat Nederland een grotere rol gaat spelen bij de grensbewaking op het eiland.

Bij de besteding van de 7 miljoen euro krijgen kwetsbare groepen als kinderen en ouderen voorrang schrijft Knops:

“Zo worden onder meer projecten gestart voor het herstel van huizen om juist deze kwetsbare groepen op korte termijn een dak boven het hoofd te bieden en is er aandacht voor psychosociale hulp. Daarnaast wordt voorzien in schoolmaaltijden. Ook wordt ingezet op het herstel van werkgelegenheid door het verstrekken van microkredieten.”

Vertrek beoogd premier

Het beschikbaar stellen van de eerste miljoenen volgt een dag na het nieuws dat de formateur en beoogd premier van de interim-regering van Sint-Maarten zich terugtrekt. Tegen het Statenlid Franklin Meyers (UP-partij) kwamen na de integriteitsscreening door de nationale veiligheidsdienst bezwaren naar voren. De broer van Meyers, staat voor de rechter wegens aanklachten rond zijn bordeel op het eiland, waaronder mensenhandel. Bezwaarlijk zijn ook diens contacten met een casinobaas die eind vorig jaar op het eiland werd gearresteerd wegens belastingfraude.

De situatie rond Meyers heeft geen gevolgen voor het beschikbaar komen van het geld, zei Knops vanmiddag. “Ik doe met iedere premier zaken, ik ga me niet mengen in de politiek van een ander land.” Voor Knops is het van belang dat het kabinet waarmee hij zaken doet de voorwaarden van Nederland onderschrijft. Over het integriteitsprobleem van Meyers zegt hij: “Ik zie dat het screeningssysteem werkt. Dat is goed, voor de rest heb ik er geen oordeel over.”