Na ‘Salvator Mundi’ is dit het duurste kunstwerk van het jaar

Veiling Een set inkttekeningen van de Chinese kunstenaar Qi Baishi heeft op een veiling omgerekend 119 miljoen euro opgebracht. De Chinese kunstmarkt is spectaculair gegroeid.

Na Pablo Picasso en Andy Warhol is hij de kunstenaar die op veilingen de meeste omzet genereert: Qi Baishi (1864-1957). Op een veiling bij Poly Auction in Beijing bracht een set van twaalf grote inkttekeningen met berglandschappen zondag het recordbedrag van omgerekend 119 miljoen euro op. Na Salvator Mundi van Leonardo da Vinci is het daarmee het duurste kunstwerk van dit jaar.

Lees ook: Wie in Abu Dhabi kocht deze Leonardo da Vinci?

Qi Baishi is een van de laatste traditionele Chinese kunstschilders. Met gewassen inkt schilderde hij natuurtaferelen, waar hij vaak gedichten bij kalligrafeerde.

Qi Baishi in 1956 Foto Zheng Jingkang

Begin twintigste eeuw maakte Qi, die de artiestennaam Baishi aannam, letterlijk ‘witte steen’, een lange rondreis door China om inspiratie op te doen voor zijn landschapstekeningen. Hij leerde allerlei kunstenaars en dichters kennen en maakte tot zijn dood naar schatting zo’n 8.000 kunstwerken. 3.000 daarvan zijn opgenomen in museale collecties.

Spectaculaire groei Chinese markt

Omdat de Chinese kunst- en antiekmarkt de afgelopen decennia zo spectaculair is gegroeid en vervalsen zo lucratief is, ‘groeide’ het oeuvre van Qi na zijn dood enorm. Volgens sommige schattingen zijn er inmiddels wel 25.000 aan hem toegeschreven werken op de markt. Dat leidt soms tot problemen. In 2011 werd het aan Qi toegeschreven schilderij Arend staand op een den voor omgerekend 61 miljoen euro geveild. Twee jaar later rezen twijfels over de toeschrijving aan Qi.

De Chinese kunstmarkt krabbelt weer op. Op de veiling van Poly Auction in het Four Seasons Hotel in Beijing werd zondag voor in totaal 2,7 miljard yuan aan Chinese kunst verkocht, bijna 350 miljoen euro. Een set tekeningen van Wu Changshuo (1844-1927) bracht ruim 26 miljoen euro op. Het inktlandschap Twaalf Spiegelharten van de 73-jarige Cui Ruzhuo deed zelfs nog meer: omgerekend 31 miljoen euro.

In een persverklaring liet de directeur van het veilinghuis, Li Xuesong, na afloop weten „dat de markt zich verbetert”, maar dat het nog steeds lastige tijden zijn voor het veilinghuis.