‘Misstanden op kazerne Schaarsbergen groter dan bekend was’

Militairen op de Oranjekazerne gebruikten drugs en namen prostituees mee naar de kazerne, blijkt uit een vertrouwelijk rapport in handen van de Volkskrant.

De ingang van de Oranjekazerne in Schaarsbergen.
De ingang van de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Foto Marcel Antonisse/ANP

Misstanden die zich hebben afgespeeld op de Oranjekazerne in Schaarsbergen zijn veel omvangrijker dan publiekelijk bekend was. Dat meldt de Volkskrant op basis van een vertrouwelijk rapport van het ministerie van Defensie uit 2015.

Hiervoor werden veertig militairen geïnterviewd. Daaruit bleek dat regels slecht werden nageleefd en gehandhaafd. Op de kazerne werd er op grote schaal alcohol gedronken en drugs gebruikt. Militairen namen vrouwen mee naar de Oranjekazerne of huurden zelfs prostituees in die bleven slapen.

Ook werd er voor grote bedragen aan Defensie-materieel vernield of gestolen en vonden er ‘informele ontgroeningen’ plaats. Hierbij werden militairen gepest, buitengesloten of het slachtoffer van ongewenst seksueel gedrag.

Aanhoudingen Schaarsbergen

De Koninklijke Marechaussee hield vorige week drie mannen aan naar aanleiding van misstanden op de Oranjekazerne in 2013. Zij worden onder meer verdacht van mishandeling, aanranding en bedreiging.

De aanhoudingen volgden op een aangifte van een militair eerder dit jaar. In november zei het slachtoffer samen met twee anderen tegen de Volkskrant dat ze in 2014 hun mortiergroep in Schaarsbergen hadden verlaten. In het kader van een ontgroeningsritueel zouden onderofficieren zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling en aanranding.

‘Zwak leiderschap’

Mede naar aanleiding van hun ervaringen gaf de kazernecommandant opdracht tot een onderzoek naar risico’s in Schaarsbergen. Generaal Ron Smits van de Luchtmobiele Brigade, verantwoordelijk voor de Oranjekazerne, zegt in een reactie tegen de Volkskrant dat er sprake is geweest van zwak leiderschap: “Wat hier is gebeurd, is ontoelaatbaar.”

Lees ook: Twee aanhoudingen om misstanden kazerne Schaarsbergen

Defensie strafte eerder al vier militairen vanwege de misstanden in Schaarsbergen. Ze werden overgeplaatst, uit hun functie ontheven of kregen een negatief ambtsbericht. Daarnaast zijn er volgens Generaal Smits inmiddels maatregelen getroffen om verdere excessen te voorkomen. Korporaals en soldaten worden onder meer beter van elkaar gescheiden om machtsmisbruik te voorkomen.

De militaire vakbonden VBM en AFMP zeggen tegen de Volkskrant dat er nog “structureel” iets mis is met de cultuur in Schaarsbergen. In 2016 en 2017 zouden er verscheidene meldingen gedaan zijn van misstanden. Slachtoffers zouden nog steeds geen aangifte doen, omdat ze bang zijn als verrader te worden gezien.