Meerderheid Kamer: sluit ambassade van Eritrea

Een motie van D66 en VVD krijgt steun van CDA en ChristenUnie. De ambassade in Den Haag dwingt Eritreeërs nog steeds om geld af te dragen aan het regime in het thuisland.

De ambassade van Eritrea aan de Javastraat in Den Haag.
De ambassade van Eritrea aan de Javastraat in Den Haag. Foto Robin Utrecht/ANP

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de Nederlandse regering de ambassade van Eritrea in Den Haag sluit. Een motie van Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Malik Azmani (VVD) wordt gesteund door coalitiepartijen CDA en ChristenUnie. Dat bevestigt Sjoerdsma donderdag tegenover NRC.

De coalitiepartijen willen de ambassade sluiten omdat de Eritrese autoriteiten nog steeds Eritreeërs dwingen om geld af te dragen aan het regime in het thuisland. Dat bleek afgelopen september uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Nederlandse regering gaf toen al aan op te willen treden, maar dat hiervoor aangiftes nodig zijn. Inmiddels zouden er meerdere aangiftes zijn gedaan.

Lees ook: Nederland ontbiedt ambassadeur Eritrea

Geheime opname

Sjoerdsma zei woensdag tijdens een debat over de Eritrese diasporabelasting dat de Eritrese autoriteiten al meerdere keren zijn aangesproken op de inningen. Het gaat hierbij om 2 procent van het inkomen. Sjoerdsma verwees naar de uitzending van radioprogramma Argos (NPO Radio 1) van komende zaterdag.

Daarin zal een stiekem opgenomen gesprek te horen zijn van een asielzoeker die bij de Eritrese ambassade een belangrijk document probeert te krijgen. Het hoofd van de ambassade zou hebben gezegd dat de vluchteling eerst spijt moet betuigen omdat hij gevlucht is. Ook moet hij eerst belasting betalen.

Argos publiceerde alvast enkele fragmenten uit het gesprek:

Asielzoeker: “Moet ik die 2 procent eigenlijk in een keer betalen? Ik bedoel, ik heb nu vier of vijf jaar gewerkt. En als je geen geld op je rekening hebt, is het lastig.”
Ambassade: “Luister, je hebt het zelf zo lang opgespaard.”
Asielzoeker: “Ik heb gehoord dat het vrijwillig zou zijn.”
Ambassade: “Dat is ook vrijwillig! Als er hier in Holland tienduizend Eritreeërs wonen en als de helft betaalt, gaan we de andere helft niet thuis bezoeken om het in te nemen. Maar als iemand iets van het land vraagt, moet degene doen wat die moet doen. Zullen we nu hier afsluiten?”

‘Sluiting meest vergaande maatregel’

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken (VVD) wil volgens het ANP eerst de uitzending van Argos afwachten. Er moeten wel echt harde bewijzen liggen wil een ambassade gesloten worden, zei hij tijdens het debat van woensdag.

Sluiting is “de meest vergaande maatregel die wij kunnen treffen. Die hebben wij al decennialang niet getroffen”. Zijlstra zei dat de betreffende diplomaat Nederland zal worden uitgezet als de berichtgeving van Argos klopt.