Brieven

Geschenkenregister

Waarom schaffen we dat onzinnige register niet af?

Foto ANP

Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, heeft een klein huis gekregen. Zo klein dat ik er niet graag kerst zou willen vieren. Van deze gift heeft de volksvertegenwoordiger kennelijk geen melding gedaan in het geschenkenregister van de Tweede Kamer, zo lezen we in het artikel Pechtold beschouwt gift appartement als privékwestie, (18-12).

Is dat erg? Nee hoor, want dit geschenkenregister is een regelrechte farce.

Ten eerste: het laat nog geen fractie van de bestaande praktijk zien omdat veel giften er niet (volledig) in staan en de giften die er wél in staan voor een groot deel onder de drempelwaarde vallen (mogelijk bewust om grotere c.q. ethisch meer bezwaarlijke giften te maskeren).

Ten tweede: ‘overtredingen’ op het register kunnen niet worden gehandhaafd. Ten derde: er wordt geen onderscheid gemaakt tussen werk en privé hetgeen impliceert dat alle giften zouden moeten worden gemeld: onmogelijk en onwenselijk.

Tot slot: geen hond leest het – behalve misschien de hond van de meldende politicus. Waarom schaffen we deze onzin niet af? Laat Pechtold lekker kerst vieren in zijn huisje en concentreer je op de giften aan Wilders.

    • Frank Melis