Filippijnse veerboot met 251 opvarenden gekapseisd

Volgens een Filippijnse radiozender zijn vier mensen om het leven gekomen, maar dat is nog niet bevestigd door de kustwacht.

Beeld van havenarbeiders die wachten op een veerboot in het havenplaatsje Infanta.
Beeld van havenarbeiders die wachten op een veerboot in het havenplaatsje Infanta. Foto Francis R. Malasig/EPA

Een Filippijnse veerboot met 251 opvarenden is donderdag gekapseisd voor de kust van een eiland ten oosten van de hoofdstad Manilla. Een Filippijnse radiozender zegt dat er vier doden zijn gevallen, schrijft Reuters. 140 mensen zouden inmiddels zijn gered.

Het is niet duidelijk hoeveel bemanningsleden en passagiers gewond zijn geraakt. Volgens een woordvoerder van de Filippijnse kustwacht kapseisde de boot door slechte weersomstandigheden. Hij kan het dodental niet bevestigen: “We hebben vernomen dat er doden zijn gevallen, maar we proberen nog een compleet plaatje te krijgen.”

Rond het middaguur (lokale tijd) zond de veerboot een noodsignaal uit op zo’n negen zeemijl voor de kust van Real, een plaatsje ten oosten van Manilla in de provincie Quezon. De kustwacht is samen met het leger bezig met een reddingsoperatie om opvarenden van het zinkende schip te redden. Er worden schepen en helikopters ingezet.

Tropische storm

De reddingsactie wordt bemoeilijkt door zware regen en hoge golven als gevolg van de tropische storm Tembin. De storm landt naar verwachting later op de dag in het zuiden van de Filippijnen.

Ongelukken met veerboten in het land dat bestaat uit duizenden eilanden zijn niet zeldzaam. Vaak gaan er te veel passagiers mee aan boord van slecht onderhouden ferry’s waardoor het risico bestaat dat een boot kapseist. Dat zou volgens de kustwacht bij de veerboot donderdag met een capaciteit van 280 mensen niet het geval zijn.

De tropische storm Kai-Tak veroorzaakte eerder dit weekend al veel schade in de Filippijnen. Op een van de eilanden kwamen afgelopen weekend enkele tientallen mensen om het leven door modderstromen als gevolg van zware regen.