Experts: mega-tsunami dreigt

In noorden van Japan Deskundigen waarschuwen dat er een acuut risico is van een nieuwe aardbeving en tsunami in Japan nabij nucleaire faciliteiten.

Opslagtanks in Fukushima.
Opslagtanks in Fukushima. Foto AP

Een even heftige aardbeving en tsunami als die van 2011 kan elk moment plaatsvinden in het noorden van Japan. Met die waarschuwing kwam het officiële Japanse comité voor onderzoek naar aardbevingen dinsdag. „Er is een zeer hoge waarschijnlijkheid” dat er zich een „super-gigantische aardbeving” ten oosten van Hokkaido voordoet, zei voorzitter Naoshi Hirata. „Strikte waakzaamheid is geboden.”

Het is de eerste keer dat het comité waarschuwt voor een aardbeving vergelijkbaar met die van maart 2011 in Tohoku. Die had een kracht van 9,0 op de schaal van Richter en veroorzaakte een tsunami die ruim 18.000 levens eiste en leidde tot de kernramp in Fukushima.

Het comité waarschuwt dat zo’n zware aardbeving een tsunami kan veroorzaken die ook het zuidelijker gelegen Aomori kan treffen. Aan de oostkust van deze regio staan talrijke operationele en geplande installaties voor kernenergie en het opwerken van nucleaire brandstof.

„Het is een potentieel gevaarlijke situatie”, zegt Caitlin Stronell, onderzoeker bij Citizens’ Nuclear Information Center, een anti-nucleaire organisatie in Tokio. „Er moet meer geanalyseerd worden wat de potentiële schade is die een aardbeving of grote tsunami zou veroorzaken aan de vele nucleaire faciliteiten in dat gebied.”

De befaamde Japanse seismoloog Katsuhiko Ishibashi noemde al kort na de ramp van 2011 de bouw van kernreactoren in een land dat zo seismologisch actief is als Japan „een carnaval op landmijnen”.

In oostelijk Hokkaido vinden elke 340 tot 380 jaar zware aardbevingen plaats. Zeker achttien mega-aardbevingen hebben deze regio de laatste 6500 jaar getroffen. De laatste had zo’n 400 jaar geleden plaats. Volgens onderzoek van Hokkaido University veroorzaakte die een tsunami van ruim achttien meter hoog, die vier kilometer landinwaarts stroomde.