Brussel stemt in met gedeeltelijke overname Air Berlin door Lufthansa

In oktober maakte Lufthansa bekend een deel van het failliete Air Berlin over te nemen. De Europese Commissie moest de overname nog goedkeuren.

In totaal had Air Berlin 144 vliegtuigen en 8.000 werknemers.
In totaal had Air Berlin 144 vliegtuigen en 8.000 werknemers. Foto Patrik Stollarz/AFP

De gedeeltelijke overname van de failliete luchtvaartmaatschappij Air Berlin door branchegenoot Lufthansa kan doorgaan. De Europese Commissie heeft donderdag een deal goedgekeurd nadat Lufthansa besloot af te zien van een deel van de start- en landingsrechten van Air Berlin op de luchthaven van Düsseldorf.

Dat Lufthansa niet alles van Air Berlin overneemt, heeft te maken met de mededingingsregels. Lufthansa zou dan een te groot deel van de Duitse luchtvaartmarkt in handen krijgen. Om die reden moet Lufthansa ook afzien van de overname van budgetmaatschappij Niki van Air Berlin. De budgetmaatschappij wordt nu apart verkocht.

Toestellen en werknemers

In oktober maakte Lufthansa bekend een deel van het failliete Air Berlin over te nemen. Het gaat om 81 vliegtuigen en zo’n 3.000 werknemers. De topman van Lufthansa zei toen dat het bedrijf zo’n 1,5 miljard euro investeert om de werknemers over te nemen.

Lees ook: Zelfs met geld uit de Golf was Air Berlin niet meer te redden

In totaal had Air Berlin 144 vliegtuigen en 8.000 werknemers. Een deel van die toestellen werd al gebruikt door Lufthansa. Dat de Europese Commissie de overname heeft goedgekeurd, is gunstig voor Lufthansa om sneller te kunnen groeien. Het bedrijf kan routes van Air Berlin zonder al te veel moeite overnemen, nu het ook beschikt over vliegtuigen en personeel om die routes te bemannen.