18 jaar cel voor dubbele moord Hellevoetsluis

Fatlison P. (24) schoot op Tweede Kerstdag in 2016 een man van 22 en een man van 29 jaar oud uit dezelfde familie dood.

De plek van de schietpartij.
De plek van de schietpartij. Foto ANP

De rechtbank in Rotterdam heeft een van de drie verdachten van een dubbele moord in Hellevoetsluis veroordeeld tot achttien jaar cel, het Openbaar Ministerie (OM) had 28 jaar geëist. De verdachte Fatlison P., werd vrijgesproken van moord maar veroordeeld voor doodslag. Twee andere verdachten werden vrijgesproken.

Fatlison P. (24) schoot op Tweede Kerstdag vorig jaar een man van 22 en zijn oom van 29 jaar dood. Het OM eiste 28 jaar cel. Zijn medeverdachte Alason G., tegen wie 25 jaar cel was geëist, is vrijgesproken. Volgens de rechter was de identificatie door de getuigen onvoldoende betrouwbaar, waardoor niet kon worden vastgesteld of G. ook had geschoten - wat hij zelf ontkent. Ook een derde verdachte werd vrijgesproken.

Schieten uit paniek

P. bekende dat hij heeft geschoten op beide mannen. Dat was in de buurt van het huis waar de andere familie kerst vierde. De slachtoffers werden voor de woning van dichtbij neergeschoten en overleden even later in het ziekenhuis.

Het OM gaat ervan uit dat het gaat om een wraakactie na een eerdere ruzie tussen twee Antilliaanse families. P. heeft verklaard dat hij zich bedreigd voelde en uit paniek handelde. Tijdens zijn vlucht na de moord heeft hij ook nog op vijf anderen geschoten die de achtervolging inzetten. Vandaar dat het OM hem ook nog poging tot doodslag ten laste heeft gelegd.

Het OM gelooft het paniekverhaal niet en zei eerder uit te gaan van een actie met voorbedachte rade. P. zou samen met G. eerder op de dag al ruzie hebben gehad met leden van de andere familie. Daarbij zou geschoten zijn op de auto waarin P. zat.