‘10.000 doden bij slag Mosul’

Veel hogere schatting Nieuw onderzoek van het persbureau AP wijst op tien keer zoveel doden bij de slag om Mosul als Irak, VS én IS tot nu toe schatten.

Mosul, begin oktober: Iraakse burgers begraven een familielid.
Mosul, begin oktober: Iraakse burgers begraven een familielid. Foto Bram Janssen/AP

Bij de slag om de Iraakse stad Mosul, tussen oktober vorig jaar en afgelopen juli, zijn tussen de 9.000 en 11.000 burgers om het leven gekomen. Dat staat in een woensdag gepubliceerd onderzoek van het Amerikaanse persbureau AP. Het dodental van AP is circa tien keer hoger dan het aantal dat de Iraakse regering, de coalitie onder leiding van de Verenigde Staten of terreurbeweging Islamitische Staat (IS) opgeven.

Persbureau AP heeft bij het samenstellen van het dodental de administratie onderzocht van mortuaria in Mosul. Ook baseert AP zich op databanken van enkele niet-gouvernementele organisaties (ngo’s).

Eenderde (3.200) van de ongeveer 10.000 burgerdoden viel bij bombardementen en beschietingen van het Iraakse leger of één van de landen in de coalitie die de Iraakse regering ondersteunde. Ook Nederland heeft een bijdrage geleverd aan de strijd om de door IS bezette stad. Officieel erkent de coalitie volgens AP ‘slechts’ 326 burgerdoden. De Iraakse premier Haider el-Abadi houdt het op 1.260 dodelijke burgerslachtoffers.

IS veroorzaakte volgens AP ook circa 3.000 burgerdoden, voornamelijk in de „laatste geweldsuitspatting” van de IS-terroristen, schrijft AP. Van het laatste deel van de 10.000 gedode burgers is niet te bepalen door wiens toedoen ze zijn omgekomen.

Mosul kwam in het voorjaar van 2014 in handen van IS, nadat de terreurgroep binnen enkele dagen tienduizenden politieagenten en soldaten van het Iraakse leger had verjaagd. Zeker de helft van de ongeveer een miljoen inwoners van dat moment besloot de stad daarop te ontvluchten. Onduidelijk was hoeveel inwoners Mosul in de laatste maanden onder IS-bewind nog had.

Najaar 2016 begon het Iraakse leger, geholpen door Koerdische Peshmerga-strijders, een offensief om de stad terug te winnen. Begin dit jaar werd het stadsdeel ten oosten van de rivier bevrijd. Zes maanden later volgde ook de westelijke helft.