Wetsvoorstel: politiepersoneel continu screenen

In een wetsvoorstel stelt minister Grapperhaus voor om niet alleen bij de selectie, maar ook daarna onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid van politiepersoneel.

Politieagenten fouilleren een verdachte.
Politieagenten fouilleren een verdachte. Foto Koen van Weel/ANP

Medewerkers van de politie moeten in de toekomst voortdurend worden beoordeeld op hun betrouwbaarheid. Nu gebeurt dat vaak alleen bij het selecteren van nieuwe agenten, maar als het aan minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) ligt, worden agenten straks continu gescreend. Dat schrijft de bewindsman in een woensdag gepubliceerd wetsvoorstel.

Door agenten intensiever te screenen hoopt Grapperhaus nieuwe incidenten die de integriteit van de politie beschadigen tegen te gaan, schrijft hij. De politie kwam de afgelopen twee jaar verschillende keren negatief in het nieuws doordat medewerkers informatie hadden gelekt. Zo verkocht politiemol Mark M., waarover NRC als eerste schreef, op grote schaal interne informatie aan criminelen.

Volgens Grapperhaus zijn zowel preventieve als repressieve maatregelen nodig om de integriteit van de politie te waarborgen. Zo werkt de politie onder meer aan een veilig werkklimaat, waarin personeel zijn twijfels met de leiding kan bespreken. Daarnaast moet grondiger worden gekeken naar “signalen van mogelijk plichtsverzuim of vermoedens van misstanden”.

Ook omgeving gescreend

Naast de politiemedewerker zelf zullen ook de eventuele partner en kinderen vaker worden meegenomen in onderzoek naar de betrouwbaarheid. In de thuissituatie kunnen zich volgens Grapperhaus “kwetsbaarheden” bevinden die van invloed zijn op iemands integriteit. In het wetsvoorstel is daarom ook een meldplicht opgenomen: een politiemedewerker moet “relevante veranderingen in zijn of haar persoonlijke omstandigheden” straks gaan doorgeven.

Niet iedere werknemer zal overigens aan zo’n omgevingsonderzoek worden onderworpen, stelt Grapperhaus. Dat gebeurt alleen bij mensen die werkzaamheden uitvoeren met een een verhoogd risico voor de integriteit van de politie. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om toegang tot ICT-systemen of inzicht in vertrouwelijke gegevens over de bedrijfsvoering.

De intensievere screening gaat ook gelden voor externe partijen die voor de politie werken, zoals ICT-personeel. Het voorstel is nu naar de politie, het Openbaar Ministerie en de Autoriteit Persoonsgegevens gestuurd voor advies.