Weer Houthi-raket naar Riad

Oorlog in Jemen De Saoediërs wisten een raket te onderscheppen die Houthi-rebellen uit Jemen hadden afgeschoten richting de hoofdstad.

Houthi-rebel in Sanaa, Jemen
Houthi-rebel in Sanaa, Jemen Foto Khaled Abdullah/ Reuters

Saoedi-Arabië heeft boven de hoofdstad Riad een ballistische raket onderschept, die afgeschoten zou zijn door Houthi-rebellen. Dat melden de Saoedische autoriteiten dinsdag. Boven de Saoedische hoofdstad was dinsdag een explosie te horen.

Doelwit van de raket was het koninklijk paleis, bevestigde een woordvoerder van de rebellen vrijwel direct. In het paleis was een vergadering gaande tussen Saoedische leiders. Er zijn geen doden gevallen en er is geen schade. De Saoedische coalitie reageerde dinsdag door luchtaanvallen uit te voeren op Houthi-doelwitten in de Jemenitische hoofdstad Sana’a.

Het is niet de eerste keer dat de Houthi’s een raket afvuren op Riad. Begin november onderschepte de Saoedische luchtmacht een ballistische raket met als doelwit de luchthaven van Riad. De internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië reageerde daarop door zee- en luchthavens in Jemen te blokkeren. Daardoor kwam de aanvoer van noodhulp, waaronder voedsel en medicijnen, tijdelijk stil te liggen. De Verenigde Naties riepen op noodhulp toch door te laten aangezien circa 7 miljoen Jemenieten in hongersnood verkeren.

Aartsrivaal Iran

De honger in Jemen is het gevolg van een oorlog die sinds ruim twee jaar gaande is. In 2015 begon Saoedi-Arabië, bijgestaan door andere Golfstaten, een offensief tegen de Houthi’s in Jemen. Deze coalitie ziet de shi’itische minderheid als verlengstuk van aartsrivaal Iran, die de rebellengroep zou bewapenen. Volgens Saoedi-Arabië worden de raketten geleverd door Iran, maar Iran ontkent dit.

De Saoedische coalitie voert bijna dagelijks luchtaanvallen uit op het rebellengebied. Het conflict heeft in Jemen tot een humanitaire crisis geleid. Naast de hongersnood is het land getroffen door een choleraepidemie. Volgens de VN zijn er door luchtaanvallen sinds begin december zeker 136 Jemenitische burgers gedood. (Reuters)