Waterleidingduinen

Tegenstanders damhertenjacht vangen bot bij Raad van State

Het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen mag definitief doorgaan. De jacht is niet in strijd met de Flora- en faunawet, oordeelde de Raad van State woensdag. Volgens de hoogste rechter hebben de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland aangetoond dat de jacht noodzakelijk is en hadden zij het recht om een ontheffing te verlenen. De gemeente Amsterdam besloot de damherten af te schieten omdat ze planten aanvreten, ook in bewoonde gebieden. Bovendien waren er tientallen aanrijdingen met de dieren. Het aantal herten steeg van ongeveer 150 in 2000 tot 3.800 in 2014. In maart bleek dat in een jaar tijd 1.444 damherten zijn afgeschoten. Doel is om er uiteindelijk duizend over te laten in het duingebied. (NRC)