Jaar voorwaardelijk voor Van Rey in hoger beroep

De politicus is veroordeeld voor corruptie, stembusfraude en schending van het ambtsgeheim.

Jos van Rey kwam in 2012 voor het eerst in opspraak.
Jos van Rey kwam in 2012 voor het eerst in opspraak. Foto Koen van Weel/ANP

De Limburgse politicus Jos van Rey is in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden voor corruptie, stembusfraude en schending van het ambtsgeheim. Ook mag hij twee jaar geen bestuurlijk ambt bekleden. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag woensdag bepaald. Het OM had vorige maand een onvoorwaardelijke celstraf van twee jaar en een verbod van drie jaar geëist.

De rechtbank in Rotterdam had oud-VVD’er Van Rey vorig jaar juli veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur.

Het hof acht een onvoorwaardelijke gevangenisstraf “van geruime duur” op zijn plaats, maar legt deze onder meer gezien de leeftijd van de 72-jarige politicus niet op. Ook houdt het hof rekening met de verdiensten van Van Rey voor de stad Roermond: “Dat neemt de ernst van de bewezenverklaarde feiten weliswaar niet weg, maar plaatst deze wel in een ander perspectief.” Verder heeft de zaak al een grote impact op de politicus gehad: hij moest terugtreden als wethouder en als Eerste Kamerlid.

Twitter avatar vandersteenpaul paul van der steen Hof: twee wethouders langdurig omgekocht door Van Pol. #VanRey

De Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol, die met Van Rey terechtstond, werd woensdag veroordeeld tot negen maanden voorwaardelijk. Van Pol moet verder 40.000 euro boete betalen of 235 dagen in hechtenis. De advocaten van Van Rey en Van Pol hadden vrijspraak voor hun cliënten geëist. Ze hebben veertien dagen de tijd om in cassatie te gaan.

Twitter avatar vandersteenpaul paul van der steen Hof: ook Van Pol had vriendschap met #VanRey en zaken beter moeten scheiden.

Gemeente Roermond

Een deel van de verdenkingen tegen Van Rey gingen over giften die de politicus als wethouder in Roermond had aangenomen van zijn vriend en medeverdachte Van Pol. De zakenman deed meerdere projecten in de gemeente. Ook had Van Rey uit de school geklapt over de benoemingsprocedure van een nieuwe burgemeester in Roermond. De partijgenoot tegen wie hij dat deed, was een van de kandidaten.

Lees ook: De ondernemer fêteert de politicus. Wanneer mag dat? Vijf vragen over de zaak tegen Jos van Rey

Van Pol kreeg van de rechtbank vanwege corruptie een taakstraf van honderd uur en een verbod van twee jaar om een bestuurlijk ambt uit te oefenen. De rechtbank oordeelde destijds dat er sprake was van niet-integer handelen van de twee. Maar in de uitspraak stond ook harde kritiek op het OM, dat zaken in de ogen van de rechters te zwart-wit had voorgesteld, terwijl in werkelijkheid sprake zou zijn van “vele tinten grijs”.

Lijstduwer

Van Rey is op dit moment nog actief als politicus, niet langer van de VVD maar voor lokale partijen die tijdens het proces door hem zijn opgericht. De liberaal, niet alleen oud-wethouder maar ook voormalig lid van de Eerste en Tweede Kamer, is lid van de gemeenteraad van Roermond namens de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) en van Provinciale Staten namens de Volkspartij Limburg.

De LVR, verreweg de grootste partij van Roermond met tien zetels, doet ook volgend jaar mee aan de raadsverkiezingen. Van Rey is dan net als vier jaar geleden lijstduwer. Hij laat zich graag met voorkeurstemmen verkiezen.

Correctie (21 december 2017): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Van Rey vorig jaar door de rechtbank was veroordeeld tot een taakstraf van 240 en een verbod op het bekleden van een bestuurlijk ambt van drie jaar. Dat laatste is niet juist: het betrof alleen een taakstraf. Dit is gecorrigeerd.