Verdenking van voorkennis bij grootste bitcoin-app Coinbase

Nadat Coinbase de nieuwe munt bitcoin cash ging aanbieden op zijn platform, steeg de koers met 50 procent. Ging dat wel zuiver?

Het voorkennisonderzoek draait om het feit dat Coinbase sinds woensdag bitcoin cash, een nieuwe variant van bitcoin, heeft toegevoegd.
Het voorkennisonderzoek draait om het feit dat Coinbase sinds woensdag bitcoin cash, een nieuwe variant van bitcoin, heeft toegevoegd. Foto Dado Ruvic

De grootste bitcoin-app ter wereld, Coinbase, doet onderzoek naar handel met voorkennis door medewerkers. Directeur Brian Armstrong heeft woensdagochtend vroeg bevestigd dat hij een intern onderzoek is gestart naar illegaal handelen van medewerkers. Coinbase is momenteel de populairste ruil- en opslagapp voor cryptovaluta als bitcoin, ether en litecoin. De app had vorige maand al ruim 13 miljoen gebruikers wereldwijd, was een tijdlang de nummer één app in de Amerikaanse appwinkels, en wordt door investeerders op zo’n 1,4 miljard euro gewaardeerd. Ook veel Nederlanders handelen via Coinbase.

Prijsstijging bitcoin cash

Het voorkennisonderzoek draait om het feit dat Coinbase sinds woensdag bitcoin cash heeft toegevoegd, een relatief nieuwe cryptovaluta. Het feit dat zo’n populaire ruildienst de nieuwe munt toevoegt, zorgde voor een enorme prijsstijging van zo’n 50 procent. Bitcoin cash is een nieuwe variant van bitcoin die eerder dit jaar door een groep ontwikkelaars werd gecreëerd.

Lees ook: Alles wat je wilt weten over bitcoin maar nooit durfde te vragen

De enorme waardesprong leidde al snel tot vragen of medewerkers van Coinbase alvast wat bitcoin cash hadden ingekocht om er zelf beter van te worden. Maar dat geldt als illegale handel met voorkennis. „Als we bewijs vinden dat iemand van onze medewerkers of onderaannemers onze regels heeft overtreden, zal ik niet twijfelen om diegene te ontslaan en juridische stappen te ondernemen”, schrijft directeur Armstrong op de blogsite Medium.

Coinbase valt onder het toezicht van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC, maar die heeft nog niet gereageerd.