Thuiskok

Zuurkoolschotel

Dat ik fan ben van zuurkool wist u al, en ook het recept van mijn moeder (met gehakt, nasikruiden en aardappelpuree) heb ik hier al eens verklapt. Bijdendijk gaat een stapje verder, en voegt er spareribs, buikspek én varkenshesp (ham van de achterbil) aan toe. Een beetje veel vlees misschien, maar u kunt uiteraard kiezen wat u wel en niet toevoegt.

Fruit de uiringen in ganzenvet. Voeg de spareribs toe en laat ze meebakken. Doe de specerijen in een kruidenzakje en voeg dit met alle overige ingrediënten toe. Laat de zuurkool en het vlees in zeker 2 uur garen, het vlees moet uit elkaar vallen. Haal het vlees uit de pan, verwijder de botjes en pluk het vlees in stukken. Voeg naar behoefte vlees toe aan de zuurkool. Serveer er een beetje van het vocht bij.

Smeer de hespen in met de specerijen, zout en knoflookolie. Pak ze strak in aluminiumfolie en zet ze 8 uur in een oven op 85 graden. Laat daarna 30 minuten afkoelen, verwijder het folie en frituur de hespen 6 minuten op 180 graden. Snijd het bot eruit en verdeel in gelijke stukken. Serveer in grote schalen met grove mosterd erbij.