Loodzware opgave kostte bevlogen Terium de kop

Peter Terium

De Nederlandse voormalige directeur van Innogy Peter Terium. Dinsdagavond werd bekend dat hij per direct vertrekt bij het energiebedrijf.
De Nederlandse voormalige directeur van Innogy Peter Terium. Dinsdagavond werd bekend dat hij per direct vertrekt bij het energiebedrijf. Foto Ralfa VennenbernD

Dat Peter Terium voor een zware opgave stond, was al duidelijk vanaf het moment dat hij in april 2016 aantrad als topman van het nieuwe Duitse energiebedrijf Innogy – de duurzame afsplitsing van energiereus RWE en het moederbedrijf van Essent. Maar het nieuws dat de Nederlander per direct vertrekt, kwam dinsdagavond volledig onverwacht.

Een winstwaarschuwing die Innogy vorige week liet uitgaan lijkt Terium (54) de das om gedaan te hebben. Voor het lopende jaar had Innogy de prognose met 100 miljoen euro licht naar beneden bijgesteld, tot 2,8 miljard voor belastingen. Ook voor 2018 moest op 100 miljoen minder worden gerekend.

Niet alleen daalde na die mededeling de koers van Innogy scherp, ook het aandeel van moederbedrijf RWE ging onderuit. De raad van commissarissen wil „meer nadruk op kostenbeheersing”, aldus een verklaring, en „een scherpere groei- en innovatiestrategie”.

In het Duitse bedrijfsleven had Terium, van huis uit accountant, aanzien verworven sinds hij in 2012 in een extreem lastige situatie bestuursvoorzitter van RWE werd. De energiemarkt stond voor grote veranderingen – met het Duitse besluit met kernenergie te stoppen, de sterke opkomst van duurzame energie, de groeiende weerstand tegen kolencentrales en de decentralisatie van energieopwekking.

Onder leiding van Terium koos RWE ervoor de duurzame activiteiten apart te zetten in een nieuwe, innovatieve onderneming: Innogy. Terium stapte zelf over naar deze groene tak, waarvan bijna een kwart van de aandelen vorig jaar met succes naar de beurs werd gebracht. Onder leiding van Terium, aldus de verklaring van de raad van commissarissen, heeft moederbedrijf RWE „het juiste antwoord gevonden op de energietransitie”.

Schuldenlast

Maar terwijl Innogy (42.000 werknemers) zijn weg zoekt in de sterk veranderende markt, torst het bedrijf een grote, van het moederbedrijf meegekregen schuldenlast van 19 miljard mee en moet het zijn aandeelhouders tevreden zien te houden.

Innogy heeft naast de duurzame opwekking van energie ook de netwerken voor transport en distributie van stroom en gas meegekregen en de diensten aan klanten. Maar om de hoge verwachtingen waar te maken zijn grote investeringen nodig. En in het VK verloor het bedrijf veel klanten door aanhoudende automatiseringsproblemen.

De bevlogen Peter Terium, begonnen in 2003 bij RWE als hoofd Group Controlling, speelde een belangrijke rol als manager in de cruciale overgangsfase bij zowel RWE als Innogy.