Sponsors Amstel Bier en Gillette keuren homograp Voetbal Inside af

Voetbal-tv Amstel Bier en Gillette gaan in gesprek met RTL omdat ze de homofobe grappen in Voetbal Inside afkeuren. De bedrijven zijn sponsors van het tv-programma.

René van der Gijp, Wilfred Genee en Johan Derksen.
René van der Gijp, Wilfred Genee en Johan Derksen. Olivier Thijssen

Drie sponsors hebben bij RTL ongerust gereageerd na een boycot-oproep tegen Voetbal Inside. Amstel Bier en Gillette keuren homofobe grappen af, Toto ziet geen reden voor verdere maatregelen.

De gokbaas, de brouwer en de scheermessenmaker reageren op een actie van tv-maker Sunny Bergman, die hen dinsdag opriep om het programma niet meer te sponsoren omdat daarin homofobe uitspraken zouden worden gedaan. In de uitzending van vrijdag zei ex-voetballer René van der Gijp over het programma Gordon gaat trouwen: „Ik had de keuze tussen twee homo’s die gingen trouwen of darten. Nou, toen heb ik lekker naar darten zitten kijken als je het niet erg vindt. Ik had die vaselinepot weggezet, ik denk: laat maar gaan.”

De woordvoerder van Amstel Bier: „We staan niet achter deze kwetsende opmerkingen. Voor ons is dit niet oké.” De brouwer wil zich vooralsnog niet terugtrekken als sponsor.

De woordvoerder van Gillette Europa mailt vanuit Frankrijk: „Wij nemen dit serieus want Gillette hecht waarde aan diversiteit. Wij keuren geen enkele boodschap goed die mensen kan raken vanwege hun huidskleur, gender, denkbeelden of seksuele oriëntatie.”

De derde sponsor, de uitbater van het voetbalgokspel Toto, heeft aan RTL laten weten niet gelukkig te zijn met de commotie, maar ziet geen reden om zich terug te trekken als sponsor: „Toto is het niet altijd eens met de meningen die gegeven worden en wij vinden lang niet iedere grap smaakvol of geslaagd. Wat Toto betreft staat de sport centraal, niet de meningen van de betrokken heren.”

‘Onterecht en overtrokken’

RTL staat achter de VI-presentatoren en noemt de actie tegen het programma „onterecht en volledig overtrokken”. In een verklaring: „De mening van de heren aan tafel staat niet gelijk aan de mening van RTL, maar wij geloven wel dat het uitoefenen van het recht op vrije meningsuiting een plek moet hebben op de Nederlandse televisie. Ook als die mening ongenuanceerd is, lomp of controversieel.”

Bergman licht haar actie toe: „Dit soort grappen normaliseert homohaat en speelt in op latente homofobie die bij veel heteromannen leeft. Bovendien is het een patroon bij het programma: de presentatoren maken structureel seksistisch, racistische en homofobe grappen. Johan Derksen zegt dan: dan kijk je toch niet? Maar Voetbal Inside heeft een miljoenenpubliek, het programma heeft een grote invloed en een voorbeeldfunctie.” Waarom deze boycot: „We waren verontwaardigd en we wilden onze macht als consument inzetten. Bedrijven zijn gevoelig voor imagoschade.”

Mop staat niet alleen

De opmerking over het homohuwelijk staat niet alleen. In oktober moesten de VI-presentatoren lachen om de mogelijke verkrachting van tv-maker Jelle Brandt Corstius. Later zei Van der Gijp dat hij homoseks „heel ranzig” vond. En in ernst poneerde hij in augustus 2013 de stelling dat homoseksuelen niet voetballen: „Voetbal is geen sport voor homo’s. Als je veertien ben, dan ben je er klaar mee, dan ga je in het weekend in een kapperszaak werken.”

De VI-presentatoren maken geregeld grappen over vrouwen en minderheden. Bij een omstreden foto van de witte voetballer Antoine Griezmann (Atletico Madrid), die zich als zwarte basketballer had geschminkt, zei Van der Gijp maandag: „Weet je op wie hij lijkt? De broer van Sylvana Simons.” Derksen noemde op 4 december de zwarte PSV-voetballer Joshua Brenet „een oude mijnwerker die zich niet gedoucht heeft.”

Politica Sylvana Simons (BIJ1), die vorig jaar door Derksen met een aap werd vergeleken, sprak dinsdag haar steun uit voor de boycot-actie. Hierdoor meldden diverse media abusievelijk dat zij achter de actie zat, wat weer leidde tot een nieuwe golf aan racistische en seksistische beledigingen. Derksen zei in het AD over Simons: „Het wordt eens tijd dat ze professionele hulp zoekt. Want dit is niets meer of minder dan ziekelijk.”