Senaat VS stemt voor grote belastinghervormingen

Het zijn de grootste belastinghervormingen in ruim dertig jaar.

Republikeins congreslid Kevin Brady spreekt over vooruitgang in de belastinghervormingen
Republikeins congreslid Kevin Brady spreekt over vooruitgang in de belastinghervormingen Foto Win McNamee/AFP

Het plan om het Amerikaanse belastingstelsel te hervormen is woensdagochtend goedgekeurd door de Senaat. Het is de grootste belastinghervorming in ruim dertig jaar. Later woensdag stemt het Huis van Afgevaardigden over het plan.

De Republikeinse partij probeert al jaren de belastingen rigoureus te veranderen. Als de hervormingen worden aangenomen, is dat het eerste grote wetgevingssucces voor president Trump. Naar verwachting komt het plan zonder problemen door het Huis. Een eerdere versie werd vorige week al goedgekeurd, maar omdat daarna nog enkele aanpassingen werden aangebracht door de Senaat, is een nieuwe stemming noodzakelijk.

NRC-redacteur Maartje Somers schreef een achtergrondverhaal over ongelijkheid in de Verenigde Staten: ‘VS: wereldkampioen ongelijkheid’

Voor januari ondertekenen

Vorige week kwamen de Republikeinen met één pakket maatregelen. Trump hoopt de wet nog dit jaar te ondertekenen.

Voor de stemming bestond nog twijfel of het plan door de Senaat zou komen, mede vanwege kritiek vanuit de Republikeinse partij. Senator Marco Rubio uitte zich kritisch, maar nadat een hogere bijdrage voor kinderen uit lage inkomensgroepen werd opgenomen in het voorstel, schaarde de senator zich alsnog achter de plannen.

Onmisbare steun

De steun van Rubio was onmisbaar voor de haalbaarheid van de belastinghervormingen, omdat de Republikeinse partij maar een kleine meerderheid (52-48) heeft in de Senaat. Alle Democratische senatoren stemden tegen het plan.

In het omstreden plan wordt onder meer de belasting voor grote bedrijven verlaagd, evenals de inkomstenbelasting. Hoewel alle Amerikanen volgens president Trump zullen profiteren van de hervormingen, zijn critici bang dat de rijken onevenredig zullen profiteren van het nieuwe stelsel.

Correctie (20 december 2017): In een eerdere versie van dit stuk stond “voormalig presidentskandidaat Marco Rubio”. Dat klopt niet. Rubio had zich verkiesbaar gesteld om de Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2016 te worden. Dat is aangepast.