Schultz gaat goededoelenstichting Brenninkmeijers leiden

De oud-minister heeft een nieuwe baan gevonden als bestuursvoorzitter van Porticus, dat de C&A-familie adviseert.

Melanie Schultz van Haegen.
Melanie Schultz van Haegen. Foto Bart Maat/ANP

Oud-minister Melanie Schultz van Haegen gaat leiding geven aan liefdadigheidsorganisatie Porticus. De organisatie adviseert de vermogende C&A-familie Brenninkmeijer over de besteding van haar goededoelengelden. Porticus heeft twaalf kantoren, verspreid over de wereld.

Schultz was voor de VVD minister van Infrastructuur en Milieu in de eerste twee kabinetten-Rutte. Eerder was ze onder meer wethouder in Leiden, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Tweede Kamerlid en zorginkoper bij verzekeraar Achmea. Ze volgt op 1 april interim-bestuursvoorzitter George Kabalt op bij Porticus.

De familie Brenninkmeijer is de rijkste familie van Nederland en gaf in 2015 met ten minste 102,5 miljoen euro ook het meest uit aan goede doelen. Een netwerk van stichtingen gaf ondersteuning aan onder meer onderwijs, de samenleving, zorg en het geloof. De C&A Foundation, opererend vanuit Zwitserland, investeerde 37,9 miljoen in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van de kledingindustrie in ontwikkelingslanden. Porticus houdt toezicht op de besteding van het geld en geeft de stichtingen van de familie strategisch advies.

Lees ook: Dit zijn de gulste filantropen van Nederland

Schultz is niet de eerste bewindspersoon van het vorige kabinet die een nieuwe baan vindt. Zo ruilde haar partijgenoot Henk Kamp na twee decennia de Haagse politiek in voor het voorzitterschap van ActiZ, een brancheorganisatie voor zorgondernemers. Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) kwam terecht bij het Nederlandse geneesmiddelenbedrijf Mytomorrows. Ook voormalig staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) vond werk in de zorg: hij is bestuursvoorzitter bij De Reinier Haga Groep, het moederbedrijf van drie ziekenhuizen in de regio Den Haag. De in 2015 afgetreden staatssecretaris Fred Teeven ging parttime aan het werk als buschauffeur, maar heeft ook een adviesbureau.

Correctie (20 december 2017): In een eerdere versie werd de stichting waar oud-minister Schultz van Haegen aan de slag gaat abusievelijk een keer “Ponticus” genoemd.