Voor de Republikeinen is de triomf immens

De grote belastingverlaging waar Republikeinen al decennia van dromen kwam vannacht door het Congres.

De Republikeinse fractievoorzitter van de Senaat, Mitch McConnell, beantwoordt vragen van de pers voor aanvang van de stemming.
De Republikeinse fractievoorzitter van de Senaat, Mitch McConnell, beantwoordt vragen van de pers voor aanvang van de stemming. Foto Brendan Smialowski/AFP

De triomf voor de Republikeinen is immens. De grote belastingverlaging waar ze al decennia van dromen, kwam vannacht definitief door het Congres. Met de Tax Cuts and Jobs Act, de ingrijpendste belastinghervorming sinds de jaren tachtig, is een bedrag van 1.500 miljard dollar gemoeid.

„Vandaag geven we de mensen van dit land hun geld terug”, zei een euforische Paul Ryan, leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en een van de architecten van de wet, vlak voor de stemming in het Huis.

Elf maanden na het aantreden van de regering Trump is de wet het eerste grote succes voor de Republikeinen die het Congres domineren. Het moet het debacle met hun zorgwet doen vergeten, al was het alleen maar doordat via de belastingwet alsnog een pijler onder het door hen gehate bestaande zorgstelsel Obamacare, wordt uitgetrokken.

Lees ook: Door de belastingwet die vannacht definitief door het Congres kwam, zal de toch al historisch grote economische ongelijkheid verder toenemen

Vennootschapsbelasting

Grote bedrijven kunnen een verlaging van de vennootschapsbelasting tegemoet zien van 35 naar 21 procent. Ook burgers krijgen belastingverlaging, vooral volgend jaar, het jaar van de tussentijdse Congresverkiezingen. Daarna gaan de belastingen van vooral de lagere inkomensgroepen weer omhoog, terwijl de hoogste inkomensgroepen er verhoudingsgewijs het sterkst op vooruit gaan.

De te verwachten groei zal het teruglopen van de overheidsinkomsten volgens de meeste prognoses niet ondervangen, en ook de staatsschuld loopt verder op.

Voor de absolute toplaag lijkt de wet het gunstigst. Belastingvoordelen voor eigenaars van grote vastgoedbedrijven en de verdubbeling van de belastingvrije voet op grote nalatenschappen zijn volgens critici direct gunstig voor de families Trump en Kushner. Trumps woordvoerster Sarah Huckabee Sanders ontkende dit dinsdag wederom. Doordat Trump zijn belastingaangiftes niet openbaar maakt, is onduidelijk in hoeverre hij en zijn familie profiteren.

Lees ook deze analyse van de Amerikaanse belastinghervorming: Een verkapte vorm van handelspolitiek

In hun eensgezindheid lijken de Republikeinen de creatie van draagvlak evenwel vergeten. Alle Democraten in het Congres stemden tegen. Nancy Pelosi, hun leider in het Huis, noemde de wet: „simpelweg diefstal – gigantische, schaamteloze diefstal van de Amerikaanse middenklasse”.

Bij de Amerikaanse bevolking is de wet impopulair, blijkt uit peilingen. Minder dan eenderde steunt deze. Bij de stemming in de Senaat werd op de publieke tribune geprotesteerd.

Democraten zijn daarnaast woedend over de haast waarmee de omvangrijke wet in twee maanden door het Congres werd gejaagd, met in de kantlijn gekrabbelde wijzigingen en zonder tijd om te lezen alvorens te moeten stemmen. Huis en Senaat namen eerst verschillende wetten aan, die afgelopen weken gelijk werden getrokken tot een definitieve versie.

Chaotisch

Maar ook de laatste stemmingen daarover verliepen in de nacht van dinsdag op woensdag bijzonder chaotisch. Nadat het Huis gestemd had, bleek dat drie bepalingen in de wet tegen de regels van de Senaat waren. De wet werd gewijzigd en de Senaat nam hem aan. Formeel moet het Huis woensdag daarom nog een keer stemmen. Maar dat, zei de Republikeinse senator en belastingspecialist Orrin Hatch, „doen we natuurlijk graag.”

Lees ook: Trump zoekt succes via belastingwet