Motorclub Bandidos per direct verboden

Justitie had om het verbod gevraagd omdat de club de samenleving zou ontwrichten.

Leden van de club bij een eerdere rechtszaak.
Leden van de club bij een eerdere rechtszaak. Foto Jean-Pierre Geusens/ANP

Motorclub Bandidos wordt per direct verboden. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had om het verbod gevraagd. Volgens justitie zijn de “wereldwijde activiteiten” van de club “ontwrichtend […] voor de samenleving”. De zaak diende, anders dan een eerdere vergeefse poging om de Hells Angels te verbieden via het strafrecht, bij de civiele rechter.

“Bij de club is sprake van een cultuur waarin het plegen van (ernstig) geweld wordt gestimuleerd”, aldus de rechtbank. Zo worden leden die zich daar aan schuldig maken ten behoeve van de club beloond met een expect no mercy-patch, een soort onderscheiding.

Buiten de wet

De leden plaatsen zich expliciet buiten de wet, oordeelt de rechter. Bijvoorbeeld door het 1%-teken te dragen, doorgaans gezien als een symbolische manier om zich af te zetten tegen de overgrote meerderheid (99 procent, in de volksmond) van de motorrijders die zich aan de wet houden.

Harrie Ramakers, de leider van de Bandidos-afdeling in Sittard, en volgens de rechtbank in de praktijk het hele land, heeft het teken zelfs op zijn gezicht getatoeëerd.

Volgens de rechtbank conformeren de Bandidos zich aan de regels van de club en daarmee aan de geweldscultuur. Daardoor vormen zij in clubverband volgens de rechtbank een gevaar voor de openbare orde.

Lees meer over de zaak tegen de club: Een Bandido laat niet over zich lopen

Bandidos Motorcycle Club

De Bandidos zijn sinds 2014 actief in Nederland. Er werden afdelingen, of chapters, opgericht in Alkmaar, Sittard, Utrecht en Nijmegen. Volgens de site van de club werd donderdag nog een nieuw chapter erkend in Heerlen.

De Nederlandse tak is volgens de rechtbank sterk verbonden met de internationale organisatie, Bandidos Motorcycle Club. Door ook die hier te verbieden, mag de club in de toekomst op geen enkele manier meer in Nederland actief zijn.

De Bandidos werden in de jaren zestig opgericht in de Verenigde Staten en zijn inmiddels naar eigen zeggen actief in meer dan dertig landen. Volgens het OM hebben de leden zich in Nederland schuldig gemaakt aan onder meer drugshandel, wapenbezit, intimidatie en afpersing. Ook zouden in de “permanente, gewelddadige territoriumstrijd” met andere motorclubs aanslagen gepleegd zijn met handgranaten en brandbommen. “Meerdere mensen” werden beschoten, neergestoken, mishandeld, of bedreigd, aldus justitie.

Een eerdere poging om een motorclub te verbieden via het strafrecht mislukte. In 2009 oordeelde de Hoge Raad dat strafbare activiteiten van Hells Angels een verbod op de club niet rechtvaardigden. Het OM lijkt nu met een civiele procedure een nieuwe kansrijke strategie gevonden te hebben. Volgend jaar staat ook de club Satudarah voor de rechter.