Publicatie tapcijfers AIVD moet heroverwogen worden

In andere landen zijn cijfers over het aantal taps ook openbaar. Bits of Freedom verwacht dat het ministerie de cijfers op korte termijn zal publiceren.

De website van Bits of Freedom.
De website van Bits of Freedom. Foto Koen van Weel/ANP

Het ministerie van Binnenlandse Zaken moet opnieuw onderzoeken of de cijfers van inlichtingendienst AIVD over telefoontaps kunnen worden vrijgegeven. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Privacyorganisatie Bits of Freedom was in beroep gegaan tegen een eerdere uitspraak waarbij het ministerie in het gelijk werd gesteld.

Het gaat om cijfers over het aantal taps door de inlichtingdienst in de periode 2002 tot en met 2008 en van 2010 tot en met 2013. De Raad schaart zich daarmee achter het advies van de CTIVD, de toezichthouder op de inlichtingendiensten. Die bepaalde eerder dat de cijfers geen staatsgeheim zijn. Met enkel de tapcijfers is volgens de toezichthouder niet te achterhalen naar wie of wat de AIVD onderzoek doet.

Ook openbaar in buurlanden

Daarnaast worden cijfers over taps in andere landen wel openbaar gemaakt. In 2010 gebruikte het ministerie het argument dat andere landen de informatie geheim hielden. Dat is de afgelopen jaren veranderd, waardoor dit argument niet langer steek houdt, zo oordeelde de hoogste rechter.

Ton Siedsma, onderzoeker bij Bits of Freedom, is blij met de uitspraak en gaat ervan uit dat de cijfers binnen enkele maanden gepubliceerd zullen worden.

“We hopen dat de minister begrijpt dat hij er echt niet mee wegkomt. Onze argumenten, die ook gedeeld worden door de toezichthouder, zijn steekhoudend. Als de cijfers niet gepubliceerd worden, stappen we opnieuw naar de rechter.”

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten de “uitspraak van de rechter te bestuderen” en “tot een nieuwe uitspraak te zullen komen”. Wanneer dat gebeurt en of de cijfers gepubliceerd zullen worden, wil de woordvoerder niet zeggen. “We willen zo transparant mogelijk zijn over de veiligheidsdiensten, maar we moeten de nationale veiligheid kunnen garanderen.”

Correctie (20 december 2017): In een eerdere versie van dit stuk werd Bits of Freedom-onderzoeker Ton Siedsma foutief aangeduid als Ton Siedsema. Deze fout is hersteld.