Twente schiet Ajax via strafschoppen uit bekertoernooi

PSV won eerder op de avond met ruime cijfers van VVV Venlo, AZ wist tegen Fortuna in extremis een achterstand om te buigen.

Oussama Assaidi (midden) viert de gelijkmaker met teamgenoten.
Oussama Assaidi (midden) viert de gelijkmaker met teamgenoten. Foto Lars Smook/ANP

Ajax doet na de winterstop niet meer mee in de KNVB-beker. De Amsterdammers kwamen woensdagavond bij FC Twente niet verder dan een gelijkspel en verloren vervolgens de strafschoppenreeks. Het is voor de vierde keer op rij dat Ajax niet weet door te dringen tot de kwartfinales van het bekertoernooi.

Lang leek voor de ploeg van trainer Marcel Keizer weinig aan de hand in De Grolsch Veste in Enschede. Ajax kwam al vroeg op voorsprong via een doelpunt van Justin Kluivert en kreeg verschillende kansen om die voorsprong verder uit te breiden. Pas in de blessuretijd van de officiële speeltijd maakte Oussama Assaidi de verrassende gelijkmaker.

In de verlenging kwamen Ajax en Twente geen van beiden tot scoren, hoewel Ajax nog wel een aantal goede kansen kreeg: telkens wist Twente-doelman Joël Drommel het schot te keren. In de strafschoppenserie was het vervolgens verdediger Matthijs de Ligt die de beslissende strafschop miste.

Fortuna verrast niet

Eerstedivisionist Fortuna Sittard is woensdagavond in de beker niet in geslaagd te stunten tegen AZ. In eigen huis stonden de Limburgers tot een paar minuten voor het einde verrassend met 2-1 voor. In extremis wist AZ de stand echter om te buigen naar een 2-4 overwinning, waardoor de Alkmaarders opnieuw doordringen tot de kwartfinales.

AZ - de bekerwinnaar van vorig seizoen - kwam op bezoek in Sittard al vroeg op voorsprong: na twee minuten schoot Wout Weghorst een voorzet binnen. Een klein halfuur later kwam Fortuna echter langszij via Djibril Dianessy en vlak na rust zette aanvaller Finn Stokkers de zuiderlingen zelfs op voorsprong.

Lang leek die stand op de borden te blijven staan, totdat Weghorst in de 88ste minuut van de officiële speeltijd opnieuw het doel trof. Daarna was de weerstand bij Fortuna snel gebroken en vielen nog twee treffers: binnen een paar minuten maakten Alireza Jahanbakhsh en Levi García de 2-3 en de 2-4.

PSV wint ruim tegen VVV

Ook PSV is er woensdag in geslaagd door te dringen tot de kwartfinales van het bekertoernooi. In een moeizame wedstrijd wisten de Eindhovenaren een voorsprong van VVV Venlo uiteindelijk om te buigen tot een comfortabele overwinning: 4-1. Vorig jaar werd PSV juist nog vroeg in het toernooi uitgeschakeld.

Hoewel PSV voor de wedstrijd de ambitie uitsprak de KNVB-beker te willen winnen, begon de ploeg van Philip Cocu tamelijk voorzichtig aan het duel. De Brabanders kregen weliswaar verschillende kleine kansen, maar het lukte PSV niet tot scoren te komen. VVV had daar veel minder moeite mee en vlak voor rust schoot Moreno Rutten raak.

Nog voor het rustsignaal slaagde PSV er uiteindelijk in iets terug te doen. Luuk de Jong, die sinds enkele weken weer regelmatig tot scoren komt, schoot een voorzet van Daniel Schwaab binnen. Ook de tweede treffer viel uit een volley: na 66 minuten scoorde Marco van Ginkel op aangeven van Gaston Pereiro. In de laatste tien minuten scoorden ook Hirving Lozano en Nicolas Isimat-Mirin nog.