Politie staat toch geen hoofddoek toe bij uniform

Discriminatie Politievrouw Sarah Izat, die een klacht over discriminatie indiende bij het College voor de Rechten van de Mens, mag wel haar hoofddoek ophouden bij haar werk in burgerkleding. De politie beschouwt dat als een uitzondering.

Portret van de Rotterdamse politievrouw Sarah Izat.
Portret van de Rotterdamse politievrouw Sarah Izat. Foto Jeroen Jumelet/ANP

De politie staat niet toe dat agenten een hoofddoek dragen bij een politie-uniform, hoewel dat van het College voor de Rechten van de Mens wel mag. Dat schrijft de politie in een officiële reactie op de uitspraak van het College. De politievrouw die hierover bij het College een klacht indiende wegens discriminatie, mag wel haar hoofddoek ophouden bij haar werkzaamheden in burgerkleding. De politie beschouwt dit als een uitzondering op de regels.

Een maand geleden oordeelde het College over de klacht van politievrouw en moslim Sarah Izat. Volgens haar discrimineert de politie door haar te verbieden een hoofddoek bij haar uniform te dragen.

De politie noemt dat verbod gerechtvaardigd omdat agenten in contact met burgers neutraliteit moeten uitdragen. Een geloofsuiting, zoals het dragen van een hoofddoek hoort daar niet bij. Evenmin tolereert de politie uitbundige piercings. Ook zei de politie de veiligheid van de vrouw te willen beschermen.

Doel voorbij

Het College oordeelde echter dat het verbod bij Izat zijn doel voorbijschoot: als administratief medewerker registreert ze vooral telefonisch en via video aangiftes. „Als de vrouw het 0900-servicenummer beantwoordt, ziet de burger haar niet”, schreef het College over de telefonische registraties. En over de video-aangiftes: „Omdat zij zich daarbij in een andere ruimte dan de burger bevindt, is haar veiligheid niet in het geding.”

Uitspraken van het College zijn niet bindend. Eerder legde het ministerie van Veiligheid en Justitie het oordeel in de kwestie-Izat al naast zich neer. De politie zei de uitspraak eerst goed te willen bestuderen.

Izat wilde woensdagavond niet reageren op het nieuws. De politie schrijft in een verklaring dat korpschef Erik Akerboom en de Rotterdamse politiechef Frank Paauw het besluit met Izat persoonlijk hebben besproken. Akerboom: „Ieder mens heeft persoonlijke opvattingen, maar onze professionaliteit vraagt om die voor je te houden. Deze onpartijdige en onafhankelijke uitstraling komt met name tot uiting in het uniform.”

De politie schrijft dat het de zogeheten Gedragscode lifestyle-neutraliteit, waarop het huidige beleid is gebaseerd, meer onder de aandacht zal gaan brengen bij leidinggevenden en andere medewerkers bij de politie.