OVV gaat risico’s reïntegratie tbs’ers onderzoeken

Daaruit moet duidelijk worden in hoeverre klinieken rekening houden met het risico dat tbs’ers vormen voor de samenleving.

De kliniek Altrecht Aventurijn, waar de verdachte Michael P. in de zaak Anne Faber verbleef.
De kliniek Altrecht Aventurijn, waar de verdachte Michael P. in de zaak Anne Faber verbleef. 'Foto Bas Czerwinski/ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat kijken naar de risico’s voor de samenleving bij de reïntegratie van tbs’ers en gedetineerden die psychisch worden behandeld. De raad wil weten in hoeverre psychiatrische klinieken rekening houden met het gevaar dat zij vormen voor de samenleving, meldt de raad woensdag in een verklaring . Aanleiding voor het onderzoek is de moord op Anne Faber eerder dit jaar.

Het onderzoek richt zich op de risico’s van “gedetineerden die vanwege een ernstige psychiatrische aandoening worden behandeld”. Het onderzoek naar psychiatrische klinieken wordt gedaan op verzoek van de burgemeester van Zeist Koos Janssen (CDA). Die wilde meer duidelijkheid over de verdwijning en dood van Faber. De verdachte van de moord op Faber zat in een kliniek in Den Dolder, dat onder Zeist valt.

Lees ook: De kliniek van P. krijgt nu haatmails

De nadruk van het onderzoek komt volgens de OVV te liggen op “het systeem van reïntegratie vanuit forensisch-psychiatrische klinieken en de wijze waarop de veiligheid van anderen in de samenleving meegewogen wordt”. Daarbij gaat de OVV ook kijken naar de informatie die de burgemeester en politie over gedetineerden in een reïntegratieproject krijgen. De precieze onderzoeksvraag is nog niet bekend; die moet na een eerste verkenning over twee maanden duidelijk zijn.

Verdwijning Anne Faber

De 25-jarige Anne Faber verdween in september nadat ze vanuit haar woonplaats Utrecht was vertrokken op de fiets. Zo’n twee weken later werd ze dood teruggevonden in Zeewolde. Door dna-materiaal op haar al eerder gevonden jas kwam Michael P. als verdachte in beeld.

De 27-jarige P. is veroordeeld voor dubbele verkrachting en werd als gedetineerde behandeld bij Altrecht Aventurijn in Den Dolder. In de kliniek had hij in het kader van zijn reïntegratie veel vrijheid.

Lees over Michael P.: P. liet lichaam Anne achter op zijn oude ‘chillplek’

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) besloot vorige maand dat de kliniek van P. geen zware complexe patiënten meer mag opnemen. Aventurijn, een dochterinstelling van de ggz-organsiatie Altrecht, moet eerst onder meer de personeelsbezetting verbeteren. Ook is gebleken dat patiënten van de kliniek aan drugs konden komen.

In het nieuws en op sociale media was dit najaar buitengewoon veel aandacht voor de vermiste Anne Faber: Als je óók Anne Faber uit Utrecht bent

Correctie (20 december 2017): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de OVV vrijdag met een verklaring kwam. Dit klopt niet. De OVV kwam woensdag met een verklaring.