Ook Huis stemt in met Trumps belastingplan

Eerder op de dag keurde de Senaat de fiscale hervormingen goed. Trump moet nu zijn handtekening zetten onder de belastingwet.

President Trump woensdag tijdens een kabinetsvergadering in het Witte Huis.
President Trump woensdag tijdens een kabinetsvergadering in het Witte Huis. Foto Chris Kleponis/EPA

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag voor de tweede keer in een paar weken tijd zijn goedkeuring gegeven aan het belastingplan van president Donald Trump. Dat meldt persbureau Reuters. Trump is nu slechts een handtekening verwijderd van zijn eerste grote wetgevende succes als president.

Bij de stemming in het Huis van Afgevaardigden waren 224 afgevaardigden vóór Trumps belastingwet. 201 afgevaardigden stemden tegen. Eerder op woensdag was de stemming in de Senaat, de andere kamer van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging, een stuk spannender. Het Republikeinse belastingplan haalde het maar net, met 51 stemmen tegen 48.

Het wetsvoorstel gaat nu naar het Witte Huis, waar Trump er een handtekening op moet zetten om het definitief te bekrachtigen. Als hij dat doet, treedt bij de belastingaangifte van begin 2019 de grootste wijziging van het Amerikaanse fiscale stelsel sinds dertig jaar in werking.

Grote bedrijven profiteren

Vooral grote bedrijven gaan er onder de nieuwe belastingregels op vooruit. Zij betalen voortaan geen 37 procent vennootschapsbelasting, maar 21 procent. De meeste burgers hoeven voortaan ook minder af te dragen aan de fiscus. Dat voordeel pakt in verhouding iets groter uit voor rijkere Amerikanen.

Lees ook: Hoe Trumps belastingwet Amerika zal veranderen

Bij elkaar kost de belastinghervorming de Amerikaanse staatskas in tien jaar tijd 1,5 biljoen (1.500 miljard) dollar. De staatsschuld van 20 biljoen dollar zal daardoor toenemen, terwijl Trump tijdens zijn presidentscampagne juist had beloofd deze te gaan afbouwen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We are delivering HISTORIC TAX RELIEF for the American people!
#TaxCutsandJobsAct https://t.co/lLgATrCh5o

Trump zegt in een verklaring van het Witte Huis dat de belastingwet een “groot, prachtig kerstcadeau” is voor Amerikaanse burgers. “Door de belastingen te verlagen en het kapotte systeem te hervormen, gieten we raketbrandstof in de motor van onze economie”, aldus de president.

De Democraten zijn daarentegen bang dat de fiscale hervormingen de ongelijkheid in de Verenigde Staten vergroten. “Vandaag lopen de Republikeinen een ererondje omdat ze erin geslaagd zijn de Amerikaanse middenklasse te plunderen ten bate van de machtigen en gepriviligeerden”, zei Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, volgens persbureau AP.

Twee verschillende versies

Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden was de voorbije weken al een keer akkoord gegaan met Trumps belastingplan. Er ontstond echter een probleem doordat de organen hun goedkeuring hadden gegeven aan twee ietwat van elkaar verschillende versies van het wetsvoorstel. Die versies moesten eerst gelijk aan elkaar worden gemaakt, waarna beide kamers van het congres er opnieuw over moesten stemmen.

De hervorming van de belastingen is de eerste grote verkiezingsbelofte die Trump heeft ingelost. Eerder mislukte zijn poging om de zorgwet van zijn voorganger Barack Obama grotendeels te schrappen en te vervangen door een eigen voorstel. Zijn inreisverbod voor inwoners van bepaalde islamitische landen kon Trump onlangs pas na een maandenlange juridische strijd in gewijzigde versie invoeren.