Over gesprek met Baudet zwijgt Taylor, over zijn extreem-rechtse ideeën niet

Jared Taylor, gesprekspartner Baudet Amerikaans extreem-rechts zoekt politieke bondgenoten. Op naar witte superioriteit.

Jared Taylor spreekt Europees extreem-rechts toe in Sint Petersburg, 2015
Jared Taylor spreekt Europees extreem-rechts toe in Sint Petersburg, 2015 Foto Anatoly Maltsev/EPA

Jared Taylor is kortaf over zijn etentje met Thierry Baudet op 14 oktober. Hij reist veel naar Europa, zegt hij, om nieuwe politieke bondgenoten te zoeken. „En daarbij ontmoet ik veel interessante mensen.” Met wie hij reisde? Wie het initiatief nam tot het langdurige gesprek? Wat besproken is? „Geen commentaar.”

Maar als het aan de telefoon over zijn politieke ideeën gaat, is Jared Taylor (66) spraakzamer. Hij is een belangrijke ideoloog van de Alt-right-beweging en geeft in Virginia het blad American Renaissance uit, waarin gepleit wordt voor raszuiverheid. Het blad richt zich tegen migranten, Afro-Amerikanen, moslims, feministen en een ‘elite’ die de westerse samenleving van binnenuit zou proberen op te blazen. Hij ontvouwde zijn racisme in boeken met titels als White Identity en Face to Face with Race.

Taylor: „Mijn beweging groeit. In Europa en de VS groeit de interesse voor mijn ideeën, ondanks alle censuur. Mijn Twitteraccount is een paar dagen geleden geschorst en er zijn filmpjes op YouTube verdwenen. De tech-elite probeert het volk dom te houden.” Na de extreem-rechtse rellen in Charlottesville, afgelopen zomer, is het volgens Taylor moeilijker ideeën te verspreiden via sociale media.

Jared Taylor is geen marginale figuur in extreem-rechts meer. Alt-right groeide in 2016 sterk, door de opkomst van Donald Trump. Op sites als Breitbart en Infowars kreeg de beweging een podium. Taylor werkte actief mee aan de verkiezing van Trump. Trump heeft „de juiste instincten”, zegt hij, „maar mist een onderbouwde visie”.

Jared Taylor is een white supremacist: het witte ras is volgens hem meer waard dan andere rassen. „Daarom moeten we de witte meerderheid behouden in het Westen. De corrupte elites hebben een systeem opgezet tegen hun eigen bevolking. Japan vangt geen miljoenen Syriërs op. Daar weten ze dat dit de raszuiverheid bedreigt. Europese naties worden gesaboteerd door hun eigen leiders. Pathologisch altruïsme, noem ik dat.”

Extreem-rechts in Amerika is verdeeld over antisemitisme. Anders dan neonazi Richard Spencer komt Taylor op voor Israël: „Als zij streven naar een monocultuur, moeten wij dat steunen.” Maar hij zegt ook: „Joodse intellectuelen hebben hier het idee van multiculturalisme jarenlang gepromoot. Dat is een statistisch feit.”

Thierry Baudet neemt in verschillende interviews afstand van extreem-rechts. Dat klinkt minder overtuigend tegen de achtergrond van het stuk dat De Correspondent woensdag publiceerde over Baudets ontmoeting met Taylor.