Brieven

In Nederland? Dan ben je Nederlander

Integratie

In Nederland? Dan ben je Nederlander

In de column van Joshua Livestro werd ik geraakt door de zin: „Wie hier komt wonen en aangeeft erbij te willen horen, zou gewoon ‘Nederlander’ moeten worden genoemd” (Paradox: integratietaal wordt zelf een obstakel, 18/12). Wat staat hier nou eigenlijk? Zou het niet zo moeten zijn, dat elke persoon die wij toelaten tot dit land gewoon Nederlander is? Onze toegangseisen behoren al tot de strengste van Europa. Het principe van ‘wir schaffen das’ is niet aan ons besteed. Als we al iemand toelaten, dan is het in de eerste plaats een lucky bastard. Dus laten we deze persoon dan maar gewoon opnemen als Nederlander. Geen gedoe. Of beter nog, met alle gedoe. Zo is het leven nu eenmaal. Alle verbale voorwaardelijkheid met termen als gastarbeider, tweedegeneratie-Nederlander, nieuwkomer of asielzoeker is grote onzin. Ik bedoel, ik zou dus een zogenaamde tweedegeneratie-Nederlander zijn. Maar volgens mij leef ik maar één keer en ook nog eens in mijn eigen generatie. Net als iedereen. Je bent toegelaten tot Nederland? Dan ben je onderdeel van deze samenleving, en dus Nederlander.